Zalai mesterkurzus a Grow Du Monde-on

Zalai mesterkurzus a Grow Du Monde nemzetközi borversenyen

Nem hétköznapi borbemutatón vehettem részt Kovács Barnabással, a MATE adjunktusával: a Grow Du Monde nemzetközi Olaszrizling Borverseny bíráinak mutathattuk be a zalai borok javát. Amikor pedig ilyen alkalom adódik, feltétlenül élünk vele. Másképp nem is lehetne, mivel hiszünk borvidékünkben, tudjuk, tételeink mire képesek – még jó, hogy megmutatjuk országnak-világnak!

Az idei évben Magyarország, azon belül is a Balaton Borrégió és Balatonfüred adott otthont az immár 3 éves múltra visszatekintő GROW du Monde Nemzetközi Olaszrizling Borversenynek. Az alapító szervezők, vagyis a horvát Saša Špiranec, a szerb Igor Luković és a magyar Győrffy Zoltán borszakírók célja, hogy minél nagyobb figyelmet irányítsanak erre a jellegzetes közép-európai fajtára, amelyben régóta és rendületlenül hisznek.

Grow – Olaszrizling határok nélkül

A GROW egy mozaikszó. A különböző nyelveken és országokban előforduló szőlőfajtanevek kezdőbetűiből keletkezett, vagyis a GRaševina, Olaszrizling és Welschriesling szavakból áll.  Az első GROW du Monde-t 2022-ben Péterváradon és Újvidéken (Szerbia), míg a tavalyi programsorozatot Kutjevóban és Eszéken (Horvátország) rendezték meg. A világ minden tájáról érkezett borbírák – köztük több Master of Wine és Master Sommelier – a legjobb és legautentikusabb borokat keresték, amelyek ebből a szőlőfajtából készülnek.

A GROW du Monde azonban nem csak egy borverseny. Egy kezdeményezés is, ami lehetőséget ad arra, hogy az öt napon át itt tartózkodó nemzetközi szakemberek jobban megismerjék és szívükbe zárják a balatoni borokat és tájat, valamint közelebb kerüljenek a magyar borok világához.

Mert ha Olaszrizling, akkor egyértelmű, hogy Balaton! A magyar borrégiók közül leginkább itt talált otthonra a fajta, vezető szerepe évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen. Mind részarányban, mind abszolút területben a legnagyobb, amit teljeskörűen bemutatni 1-2 napban persze lehetetlen. A szervezők mégis mindent megtettek azért, hogy a legtöbb információt adják át arról, mit jelent nekünk, a Balatoni Borrégió borászatainak az Olaszrizling, vagy egyáltalán a somlói, badacsonyi, zalai, stb. bor. A somlói, nivegy-völgyi és badacsonyi study tour-okon felül a Balaton-felvidéki és a Zalai Borvidék Balatonfüreden, a Figula Pincészet kóstolótermében kapott lehetőséget a bemutatkozásra a szerdai versenynapot követően.

Zalai borok nemzetközi borszakértők poharaiban

És itt kapcsolódott be még intenzívebben a Zalai Borvidék elnöksége a munkába. Fontosnak tartottuk ezt a bemutatkozást, szerettük volna, ha a résztvevők képet kapnak Zaláról, az itt folyó borászati munkáról, lehetőségeinkről, terveinkről. Az első nagy kérdés az volt, hogy milyen alapon válasszuk ki a bemutatandó tételeket? (Hiszen annyi jó bor van Zalában!)

Adta magát a borvidéki borverseny eredménylistája. Hiszen az ott bíráló szakemberek felkészültsége és tapasztalata garanciát jelentett arra, hogy az aranyérmes tételek bárhol megállják a helyüket. Ugyanakkor dilemmát jelentett, hogy a borvidék bemutatását 6 tételre kellett szűkítenünk a rendelkezésünkre álló időkeret alapján. Egyeztettünk, gondolkodtunk közösen, végül a következő koncepció alakult ki:

  • Hegyke&Hegyke, mivel ha valami igazán kifejezi Zalát, a zalai borászatot, az éppen a Hegyke! És mindjárt kettőt mutattunk be, így érzékeltetve, hogy bár különböző borok, mégis sikerült megtalálni a közös stílust, és előállítani az azonos minőséget (Dóka Éva Hegyke 2023, Keszler Birtok Hegyke 2023)
  • Olaszrizling a verseny tematikájához illeszkedően. 2022-es tételt választottunk, hogy szemléltessük a zalai borokra jellemző érlelési potenciált és a nagyon finom savszerkezetet, amely izgalmassá teszi ezeket a borokat (Keszler Birtok Olaszrizling 2022)
  • Rezisztens fajta (Hibernal), mivel a borvidék termelőinek fontos a környezettudatosság. Ezért kerülnek telepítésre olyan perspektivikus, környezetbarát módon termelhető fajták, amelyek borai egyediségükkel, kiváló minőségükkel hívták fel magukra a figyelmet. (Keszler Birtok Nyitány 2023)
  • A 2019-es Kabarral célunk volt megmutatni, hogy bár adottságaink alapján egyértelmű, de mégsem csak a könnyedebb, gyümölcsösebb fehérbor stílus az, amit megtalálnak nálunk, hanem a komolyabb, hosszú ideig fahordóban érlelt borokat is érdemes keresni, kipróbálni Zalában (Dóka Éva Kabar 2019)
  • Messiás 2021, mert anélkül nem telhet el egy zalai kóstoló, hogy Bakonyi-fajtát ne mutassunk be! Ez alkalommal egy izgalmas, vibrálóan gyümölcsös, kevés helyen kóstolható vörösborral készültünk, ami beleillik abba a koncepcióba, hogy Zala a titkok földje, igazi kincsekkel, ritkaságokkal! (Cezar Winery Messiás 2021)

A Zalai Borvidék a Grow terítékén

Komolyan vettük a feladatot, ezért a fenti sor sem csak elméletben született, hanem szélesebb merítésből kóstoltunk Kovács Barnabással, a MATE adjunktusával, rábízva a végső döntést, kiválasztást, hiszen végül is ő vezette a bemutatót. Fontosnak tartottuk, hogy hitelesen képviselje a bemutatott sorozatot. Munkáját ezúton is köszönjük!

A mesterkurzuson a nemzetközi zsűri mintegy 20 fős mezőnye vett részt. Nagy tisztelet nekik, hogy az izgalmas, de bizonyára fárasztó egész napos szakmai programok után még ilyen érdeklődéssel figyelték Barnabás bemutatóját, és kóstoltak a fenti tematika alapján. Figyelve a reakciókat és az elhangzott kérdéseket, véleményeket; úgy tűnt, izgalmasnak és felfedezésre várónak könyvelték el a Zalai Borvidéket. Közben kérdeztek, mi pedig válaszoltunk, majd ők a bemutatott borok minősége, mi pedig az ő érdeklődésük miatt lehettünk elégedettek.

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

A zalai közösségi bor, a Hegyke

Bemutatkozik a Hegyke harmadik évjárata

A hivatalos borbírálat eredményeként idén négy borászat palackozhatja a Zalai borvidék zászlósborát. A Hegyke népszerűsége jól láttatja: a hazai borkedvelők értékelik a minőséget, és nyitottak az újdonságokra. A 2023-as évjárat tételei hamarosan mind piacra kerülnek – a miénk már kapható!

Fröccskönyv

Fröccskönyv – könyvajánló borász szemmel

Meggyőződésem, hogy hiánypótló mű született Bérczessy Gergely és Fejérvári Gergely írók tollából: a Fröccskönyv. Na de hogyan is kerültem a könyv közelébe, sőt két oldalon keresztül a lapjaira? Mindjárt kiderül!

Dóka Éva Kabar

2. legjobb érlelt fehérbor: Dóka Éva Kabar 2019

Örömmel és büszkeséggel jelentjük, Kabarunk fantasztikus második helyezést ért el Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen! Az eredmény mától publikus: a részletekről beszámoló, „100 Legjobb Magyar Bor” című kiadványt keressétek az újságosoknál – na meg, persze, olvassatok tovább!

Dóka Éva Pincészet Mezőhír interjú

A Zalai Borvidék a klímaváltozás és az évjárat tükrében

Andor barátunk remek interjút készített Robival a Mezőhír magazinba. Szó kerül többek között klímaváltozásról, a Hegykéről, az innováció – például a bag-in-box – fontosságáról. Meg arról, milyen volt a tavalyi év szőlőtermesztés szempontjából.

Dóka Éva Pincészet Itt a piros, hol a piros

Itt a piros, hol a piros?

Egyik eddigi vörösborunkra sem hasonlító, elképesztően gyümölcsös új tételünk keletkezése megér egy misét. Főszerepben a Kékfrankos, na meg két elhivatott kolléga!

Készül a bor a Dóka Éva Pincészetben

Ősz, pince, helyzetjelentés

Mik az elképzeléseink jövőre? Vannak terveink, hogyne, azonban most jön még csak idei célok megvalósításának java! Az újborok szinte készek, a többiek még erjednek, mi kóstolunk és morfondírozunk − ez egy rettenetesen izgalmas időszak, úgyhogy érdemes (és szeretünk) róla mesélni.