A megcsillanó napsugarak, az újbor semmihez sem fogható, csodálatos illata, kacér ízei és az a pici kis mámor tökéletes egységgé olvadtak össze!

Találkozás

Ismertük a tájat, amelyben benne éltünk mi is, a szőlő is. De egyszer csak úgy éreztük, most találkoztunk igazán és mintha mindez nem véletlenül történt volna. Szerencse vagy véletlen? A zalai táj üzenete számunkra, hogy érdemes szeretettel művelni a szőlőt. Borral egy szinte még gyermekkori élményben találkoztam: „a megcsillanó napsugarak, az újbor semmihez sem fogható, csodálatos illata, kacér ízei és az a pici kis mámor tökéletes egységgé olvadtak össze! Talán még nem tudtam, de ebben a találkozásban a sorsom akkor és ott eldőlt.” És persze egymással, mert ezt itt és így, csak mi ketten tudjuk.

Dóka Éva
dűlők

A dűlőnevekről jót vagy semmit. Na jó, csak egyet. A Zalai Borvidék egyik érdekes területét a régi öregek Bűnbányának hívták. Állítólag azért, mert a grófkisasszonyok ide jártak bűnbeesni.  De lehet, hogy ez csak legenda, mi is csak úgy hallottuk. A dűlőnevek sok történelmi és néprajzi adatot őriznek.

Azért szeretnénk, ha a dűlőink híresek lennének, mert kiváló adottságúak. Amire az is bizonyíték, hogy már 150 éve is így hívták őket és szőlőt termeltek rajtuk. Sőt, még régebben is. Ezt hívják hagyománynak. A pogányvárit már évszázadok óta művelik. Az első írásos emlék 1279-ből maradt ránk.

A Dóka Éva szőlőterületei a Zala-völgyet kísérő csáfordi és aranyodi, valamint a Kis-Balaton közelében elterülő pogányvári dombokon helyezkednek el, összesen 27 hektáron. Csáford, Aranyod, Pogányvár – Zala legjobb dűlői.

Dóka Éva borászat

A borászatunkat Szeszgyárnak hívják. Nem egy szokványos név, főleg nem egy minőségi borászatnak. De hát Istenem, a Szeszgyár volt előbb, mi csak beköltöztünk. Pálinkafőzdének, szeszgyárnak építették a XIX. század végén, ipari műemlék jellegét megőriztük. Amit azonban a falakon belül kialakítottunk, felépítettünk, mind-mind egyetlen célt szolgál: megérteni, és minden évben megalkotni a zalai bort, ami legalább annyira sokféle, mint maga a borvidék. Úgy is mondhatnánk, sokféle gyönyörűség készül itt. Akármelyiket kóstoljuk, mindegyik valami más miatt tetszik, a kacér nektár, a bohém pátria, vagy éppen a nyugodt, bölcs furmint, és így tovább, folytathatnánk a sort.

Dóka Éva borok

Sokszor elgondolkodunk rajta, mitől lesznek boraink finomak, zamatosak, vidámak vagy éppen merengőek, megfontoltabbak. Tiszteljük a hagyományokat, hiszen abban nőttünk föl, emlékszünk az ízekre, apáink, nagyapáink boraira. Jók voltak, néha kiemelkedően jók. Használjuk a tudást, amit tőlük kaptunk örökül, de azt is, amit önállóan szereztünk meg. Biztosak vagyunk benne, hogy büszkék lennének ránk. A világ e kis szeglete és a zalai bor fejlődik. Ebben a fejlődésben akarunk mi is részt venni, még jó sokáig.

Kóstoljátok meg a zalai bort! Hagyjátok, hogy helyettünk beszéljen! Gyertek el Zalába!

Szőlőfajták, ahogy Zalában látjuk őket

17, azaz tizenhét fajta! Mindegyik külön egyéniség, és egyedi bánásmódot igényelnek. Nem kis kihívás teljes szépségükben szüretelni őket.  De hát ettől lesz az egész izgalmas, nagyon izgalmas.

A képeket partnerünk, a Magyar Turisztikai Ügynökség szolgáltatta.

Furmint

Hungarikum fajta, a filoxéra vész előtt a Kárpát-medencében a legelterjedtebb fajta. A Nyugat-Dunántúl szőlőtermő gazdaságaiban is gyakori fajta volt, sokszor szigeti néven ismerték. Felmenői révén rokona a chardonnay-nak és a rajnai rizlingnek is. Bátran állítom, minőségben felveszi a versenyt a rokonaival! Jellegzetes, laza, hosszú fürtjei közepes, enyhén tagolt levelek alatt érlelődnek. Komplex, akár hosszú érlelésre is alkalmas száraz tételeiben kifejeződik a termőhely (terroir), vagyis Zala, amit úgy szeretünk. És, mint már évekkel ezelőtt kiderült, a furmint is!

Orosztony, Pogányvár, Aranyod, Bocföldek, Határ út – Összesen: 2 ha

Hárslevelű

Szintén a Kárpát-medence egyik jellemző fajtája. Fürtjei meglehetősen nagyok, bőtermők, ebbéli képességeiben emiatt korlátozásra szorul, ezért gondos metszéssel és hajtásválogatással alakítjuk ki a termőegyensúlyt. Így szüretkor a gömbölyű, a napos oldalon aranyszínű bogyók levében benne lesz minden, ami egy kiegyensúlyozott, harmonikus, diszkréten illatos, érett aromákat felvonultató bor elkészítéséhez szükséges.

Orosztony, Pogányvár – 0,8 ha

Kabar

Leánykori nevén Tarcal 10, utalva születési helyére, a tarcali kutatóintézetre (bouvier és hárslevelű keresztezése). Fiatal fajta, de nagy jövőt jósolhatunk neki! Életerejét mutatja a messziről feltűnő haragoszöld lombozat, bogyóinak cukorgyűjtése rendkívüli, korán érik, a többi hasonló érésű fajtával ellentétben savait jól őrzi. Kiválóak egyéb beltartalmi értékei is, emiatt hordós érlelésre alkalmas, amiből ugye nagy dolgok születhetnek.

Orosztony, Pogányvár – 0,8 ha

Nektár

Bakonyi Károly nemesítette Cserszegtomajon, így Zala szülötte, egyik büszkeségünk. A zöld, karéjos levelek között fejlődő vállas, laza fürtjei minden évjáratban egészségesen, korán érnek be. Nálunk vele kezdődik a szüret. Teljes érésben pöttyökkel tarkított rozsdabarna bogyói roppanósak, lédúsak, kívánatosak. Jellegzetes, „nektáros” karakterű, intenzív, aromás, fűszeres-muskotályos illatú bor készül belőle, amely ráadásul pár hónapos palackos érlelés során még fejlődik.

Csáford, Hideg oldal-Kereszt bal, Szélmente Közép – Összesen: 0,8 ha

Olaszrizling

Eredetét homály övezi, ha nem is kizárólag magyar, de legalábbis közép-európai fajta, tagadhatatlanul. Értékét mutatja, hogy az évtizedes kutatásoknak köszönhetően ma már több klónja elérhető. kiemelve az alapfajta egy-egy jó tulajdonságát. Tömött, kicsi fürtjeit vékony héjú, lédús bogyók alkotják, legtöbbször a mellékfürt is megtalálható. Népszerűségét természetesen kiváló borainak köszönheti; megfelelő termesztés, majd borászati technológia mellett a könnyű, citrusos, gyümölcsös boroktól (korábbi szürettel) egészen a hosszú érlelési potenciállal rendelkező komoly, nagy tételekig terjedő skálán találkozhatunk olaszrizlingekkel. A korai szürettől a késeiig…

Aranyod, Oszai dűlő – 3 hektár

Pátria

Még egy cserszegtomaji, zalai nemesítésű fajta. Olaszrizling és tramini nászából született, egyesítve a szülők jó tulajdonságait, a mi örömünkre. Ötszögletű, fűrészes élű zöld levelei termelik a cukrot a lédús, édes bogyókba, amelyek az olaszrizlingénél nagyobb, vállas fürtökbe rendeződnek. Nagy értéke a biztonságos termeszthetőség, még kedvezőtlen körülmények között sem rothad. Bora élénk, illatos, vibráló savakkal, gazdag aromákkal.

Csáford, Szélmente Dél – 1 ha

Chardonnay

Nem véletlenül a világ egyik vezető fajtája. Egyelőre Burgundia és Kalifornia chardonnay borai a legismertebbek, de nemsokára a Szélmente dűlő is felzárkózik… A fajta és a termőhely nagyon egymásra talált Zalában is. Szabályos, szimmetrikus levelei miatt egykor „kereklevelű”-nek is nevezték. Fürtjei bár apró bogyókból állnak, nagy-nagy minőséget rejtenek. Megbízhatóan, határozott és elegáns savakkal érik be, figyelemre méltó aromagazdagsága lehetőséget biztosít gyümölcsös-friss, de elegáns-krémes, vagy akár szép, fahordós érlelésű tételek készítésére egyaránt. Zöldalma és lime a frissebb, barack és egyéb csonthéjasok az érettebb stílusok fő aroma jegyei.

Csáford, Hideg oldal-Harangláb Nyugat, Szélmente Közép – Összesen: 1,5 ha

Pinot Blanc

Ha vannak is véletlenek a természetben, akkor ez egy nagyon jól elsült véletlen! A pinot blanc (fehér burgundi) ugyanis a szürkebarát természetes mutációjaként jött létre, de bogyói attól eltérően sárgászöldek. Tömött fürtök, vékony bogyóhéj jellemzi még, lombjában a levelek közepes nagyságúak, fűrészes szélűek. Bora sok szempontból hasonlítható a chardonnay-hoz, de mégsem ugyanolyan. Egyaránt jól áll neki a friss, könnyed, gyümölcsös stílus, de a Zalában termett tételek hosszabban, akár hordóban is érlelhetők, krémesebb, lágyabb textúrával örvendeztetnek meg bennünket.

Csáford, Hideg oldal-Kereszt jobb – 3,1 ha

Rajnai Rizling

Volt régen egy hajnos (gouais blanc) szőlőfajta. Nagyszerű utódokat adott a világnak: Burgundiában a chardonnay-t, Kárpát-medence szerte a furmintot, a Rajna vidékén pedig a rizlinget. Feltűnően szöszös, gyapjas levélfonákjáról, tömött kis fürtjeiről ismerhető fel; bogyói zöldek, kicsik és vastag héjúak. Ahogy a világban, bora nálunk is megmutatta sok arcát. Gazdag ízvilága, diszkrét illata, játékos savai és az érlelés során kialakuló másodlagos jegyei jelentik a számunkra a fő értékeket.

Csáford, Szélmente, Aranyod, Bocföldek-Határ út – Összesen: 2 hektár

Sárgamuskotály

A velünk élő történelem. Az egyik legrégebben termesztett borszőlő fajta a világon. Tele van ellentmondásokkal: a szőlő növényvédelmének „állatorvosi lova”, minden betegségre érzékeny és ha olyan az idő, a rothadásra is fogékony. Mégis fönnmaradt és szívesen telepítik a mai napig. Nem feltétlenül szép zöld, fűrészes leveleiért és érésben csodálatos zöldessárga bogyóiért, sokkal inkább a bogyóhúsban, a mustban lévő értékekért, amit aztán borként élvezhetünk igazán. Jellegzetes, muskotályos illata párosul a nagy borokra jellemző beltartalommal. A harmonikus, kifejezett savszerkezet hosszabb érlelhetőséget biztosít! Zala!

Csáford, Oszai dűlő-Feri bá alatt – 0,6 ha

Szürkebarát

Egy mutáns, ami meghódította a világot, ahol többnyire pinot gris-ként vagy pinot grigio-ként ismerik, utalva arra, hogy valójában a pinot noir egyik változata. Kicsi és tömör fürtjeiben a bogyók színesek: a rózsaszíntől a mély pirosig játszanak. Nagy levelek árnyékában korán érnek. Fehér bort, méghozzá tüzes, telt, kerek fehér bort adó fajta, de néha találkozhatunk tartalmas, héjon áztatott szürkebarát rozékkal is.

Csáford, Hideg oldal-Kereszt bal – 1,8 hektár

Kékfrankos

Igazi Kárpát-medencei fajta, nagy, tagolatlan levelekkel, sötétkék színű, közepes nagyságú bogyókkal, inkább lazább fürtökkel. Sokszínű, változatos borok készítésére alkalmas a könnyű friss rozéktól a kisfahordós érlelésű testes vörösekig. Viszont ezt mi még egyelőre csak irodalmi adatokból tudjuk, az új telepítés még nem termett nálunk. Mit várunk tőle? Magas minőségre szelektált változatokat (Triebaumer, Sel. 148 ) ültettünk, ezek laza fürtűek, kis bogyójúak, kiemelkedő beltartalommal. Reméljük hamarosan jó bort készíthetünk belőle.

Aranyod, Bocföldek, Határ út – 1,6 ha

Cabernet Franc

Régi francia eredetű fajta, amely már szűkebb hazáján kívül is nagy népszerűségnek örvend, igazi világfi. Lombozatát szabályos, ötkaréjú levelek, kicsi-közepes fürtjeit ugyancsak kicsi, hamvas kék színű bogyók alkotják. Termőképessége is közepes vagy inkább kevés, amit bőven kárpótol a minőség, amit letesz az asztalra. Kedvenc vörösbort adó fajtánk, akár önmagában tartalmas, bársonyos, kerek fajtaborként, akár házasítva, barrique hordóban érlelve is.

Csáford, Oszai dűlő- Feri bá alatt, Hideg oldal-Harangláb Dél – Összesen: 1,6 ha

Cabernet Sauvignon

Amikor a természet a legjobb nemesítő: cabernet franc és sauvignon blanc spontán kereszteződéséből alakult ki. Buja növekedésű, nagy termőképességű fajta. Bogyóhéja vastag, ami a magas színanyag és tannin tartalmat szavatolja, amelyek a teljes beérésben tudnak igazán kiteljesedni. A világon vezető helyet foglal el a szőlőfajták között, az egyre melegedő éghajlat miatt már Zalában is otthonra talált, és évről évre megmutatja, mire képes.

Orosztony, Pogányvár – 4,2 ha

Merlot

Meglepő, de a cabernet franc egyik leszármazottja. Talán ezért is olyan jó?!. Bőtermő hajlamát kordában kell tartani, minőséget akkor várhatunk tőle. Nagy leveleiről és a rendet nehezen viselő, a huzalok közül rendre kitörő hajtásairól messziről felismerjük. Fürtjei szintén jellegzetesek, lazák, hosszúak. Tanninjai szelídek, ezért alkalmas finom gyümölcsös vörösborok készítésre. Kiválóan házasítható a testes, tanninban gazdag cabernet-kel. Ha pedig időben szüreteljük, emlékezetes rozé is készülhet belőle.

Csáford, Oszai dűlő-Feri bá alatt – 1 ha

Pinot Noir

Valószínűsíthetően régi francia, azon belül is burgundiai fajta. Innét a régi magyar neve: kisburgundi. Rügyei korán fakadnak, a hajtásokon vastag ötszögletű levelekkel találkozhatunk, a fürt tömör, szabályos alakú. A bogyók héja vékony, emiatt az igazán jó pinot-k nem elsősorban mély színükkel, sokkal inkább egyedi és összetéveszthetetlen eleganciájukkal, aromatikájukkal, hallatlanul finom savszerkezetükkel és fűszerességükkel tűnnek ki. És persze ha úgy akarjuk, kiváló, harsogó, gyümölcsös rozék is készülhetnek belőle!

Csáford, Hideg oldal-Harangláb, Hideg oldal-Kereszt bal – Összesen: 1,4 hektár

Syrah

Syrah vagy Shiraz? Ahogy tetszik. Több társához hasonlóan Franciaországból (Rhone-vidék) indult világhódító útjára, az utóbbi évtizedekben Magyarországon is többen telepítettek belőle. Hosszúkás fürtök, mély lilás-kékes színű bogyók, valamint hullámos felületű, közepes nagyságú levelek jellemzik. A teljes éréshez, a szép tanninszerkezet kifejlődéséhez sok energiára van szüksége, ezért jó termőterületen és jó évjáratokban testes, nagy bort ad. Hűvösebb körülmények között könnyedebb lesz, de szerethető marad. Egyes évjáratokban rozénak szüretelve kitűnően „megtámasztja” a lazább tételeket.

Csáford, Hideg oldal-Harangláb Dél – 0,5 ha

Padláspince borkóstolás

Van kivel, de nincs mit, és nincs hol? Amit tudni akartál a szőlőről és a borról, de nem merted megkérdezni?

Jó hírem van! A kiváló zalai borok adottak, aki pedig mesél, az maga a szőlész-borász. Ő mindent elmond, mindent megkérdezhetsz Tőle. 50-60 fő befogadására alkalmas Padlás Pincénkben bensőséges, családias hangulatban, akár széles jókedvvel vagy akár harsányan, szeretettel várunk. Tisztelegjünk a bornak, legyen a kóstoló a Te kis Bacchus ünneped! Akkor is szólhatsz, ha már mindent tudsz a borról és csak boroznál.