DókaÉva Pincészet Villa Negra kiállítás

Villa Negra kortárs művészeti kiállítás a borászatban

Végre valóra vált egy régóta dédelgetett álmunk: a Szeszgyár két tágas, világos helyisége kiállítótérként született újjá! Az ünnepélyes megnyitóhoz a XXII. Zalaszentgróti Villa Negra Szimpózium műremekei nyújtottak apropót – a művésztelep alkotói ugyanis nálunk mutatták be legújabb munkáikat. Zala, bor, szobrok, festmények kerültek így egy lapra. Meg kell, hogy mondjuk, ez a négyesfogat működik. Mi több, folytatásért kiált!

Július 15-én, szombaton több mint százan gyűltünk össze a Gyár utcában. Csillogó tekintetek, összekoccanó poharak, boldog várakozás: a borászatban délután öt órakor megnyitottuk az első kortárs művészeti kiállítást.

Persze a jeles eseményig el is kellett jutni! Az utolsó pillanatokig zajlott a munka: bontás, betonozás, csiszolás, gipszkartonozás, festés, villanyszerelés hangjaitól volt hangos a ház. Éva örömére újrahasznosítottunk, amit csak lehetett, így készültek kutyaeledeles fémdobozokból dizájner lámpatestek, a plafonról bontott pallókból pedig rusztikus hajópadló. Szerencsénkre minden mester, minden kollégánk és segítőnk emberesen beleállt a munkába, így a végeredmény önmagáért beszél. Aztán amikor az alkotások is megérkeztek és megtalálták helyüket, bizonyossá vált: ezt a két helyiséget az isten is galériának teremtette. Ez úton is köszönjük mindenki erőfeszítéseit!

A Villa Negra és mi

Már lassan 20 éve használjuk a Szeszgyár ipari műemlék épületét borászatként, azóta igyekeztünk ezeknek a helyiségeknek méltó funkciót találni. Kicsit vérzett a szívünk, hogy méltatlanul, üresen állnak itt. Egy-két éve Lelkes Márk Cserny-díjas szobrászművésszel, a Szimpózium vezetőjével beszélgettünk a terekben rejlő lehetőségekről. Hamar közös nevezőre jutottunk: vendégül láthatjuk bennük az országos jelentőségű Zalaszentgróti Villa Negra Szimpózium nyári alkotótáborának záró kiállítását.

A Villa Negra alkotói régi ismerőseink, hisz évek – helyesebben évtizedek – óta lelkesen kilátogatunk hozzájuk, illetve ők is jönnek a Szeszgyárba és Tasmániába. Ők alkotnak, mi ámulunk, aztán mi kóstoltatjuk velük borainkat, és együtt örülünk Zalának.

Hatalmas élmény volt, amikor a Covid után az első nyílt napon kimentünk hozzájuk Csáfordra, és ezeket a remek művészeket – akik mellesleg kedves, nyitott, közvetlen emberek is – alkotás közben, műveik mellett, természetes közegükben láthattuk. Nagyon megszerettük ezt a társaságot! Ennek a kapcsolatnak az egyik kézzel fogható eredménye, hogy Borok a Csúcsról tételeink címkéjére Miksa Bálint festőművész lebegő képeinek makro fotói kerültek. Most pedig minden résztvevő képzőművész anyaga nálunk van kiállítva – ez aztán a fejlemény!

Robi a megnyitón ki is emelte, igen fontos mérföldkő ez nekünk, mennyire sokat jelent, hogy ilyen neves alkotók műveit mutathatjuk be tereinkben. Az pedig már csak hab a tortán (buborék a gyöngyözőborban), hogy a kiállított szobrok és festmények itt, nálunk, Zalában, a Csáford-Alsóhegyen születtek. Robi elárulta: „tudjátok, hogy nekem a borászat az első, az, hogy a szőlőből bor készüljön, hogy minden rendben menjen a pincében és az ültetvényeken. Közben pedig Csáfordon, illetve Éva vezetésével a Gyár utcában zajlott a kreatív munka. Amikor elkészült a kiállítótér, és minden a helyére került, engem is meghatott a végeredmény.”

Művészek alkotás közben

A kiállítás anyagát Lelkes Márk méltatta. Kiemelte, hogy a művésztelep egy laza, független alkotókból álló csoportosulás, amely nem rendelkezik közös művészeti ideológiával. Az idei tárlaton 17 szobrász és festő munkái láthatók, akiket művészetileg semmi nem köt össze – hiszen mindenkinek a múltja, kutatási-alkotási területe más és más. Csáford-Alsóhegyen olyan munkák készülnek, amiből kiderül, ki miért választotta ezt a hivatást: itt a szabad alkotás a koncepció, amit a művészek minden érdeklődővel megosztanak. Márk kiemelte, arra bíztat mindenkit, hogy jövőre látogassatok ki a telepre. Szeretnénk, ha ti is láthatnátok, átélhetnétek, megtapasztalhatnátok az egyes szobrok, festmények készülését!

„Az idei évben nagyon-nagyon jó anyag gyűlt össze. Szobrászok, festők vagyunk vegyesen, egymást gazdagítjuk, és ez jó. Sokszor észreveszem, hogy egymás művészete hat ránk, a többiekre: egy-egy festő reflektál arra, hogy mik készülnek a szobrászoknál, majd fordítva. Ez vissza is olvasható a kiállításon” – fogalmazott.  

Márk rámutatott, hogy a megnyitóra kíváncsi rengeteg résztvevő egy jó árukapcsolásnak, a zalai bornak és a kortárs művészeteknek köszönhető: „aki a bort szereti, jellemzően nyitott az újdonságokra. Régóta látom, az emberekben van igény arra, hogy a művészetekkel megismerkedjenek, de magukra az alkotókra kicsit elvont, más kaszthoz tartozó lényeknek tartják. Ez a kiállítás, ez a találkozás lehetőséget teremt arra, hogy velünk találkozzanak, és lássák, hús-vér emberek vagyunk, akikkel lehet beszélgetni – a Dóka Éva Pincészetben borozgatni is. Megmutatjuk a saját világunkat, ahol nekik ugyanúgy van hely.”

Kiállító művészek

Szobrászművészek:
Beretvás Csanád, Böszörményi István, Józsa Pál, Kotormán Ábel, Kuti László, Lelkes Márk, Lestyán Goda János, Márffy Sebestyén, Máthé Krisztián, Meszlényi-Molnár János, Miklya Gábor, Raffay Dávid, Rajcsók Attila, Székó Gábor, Varga Richárd.

Festőművészek:
Appelshoffer Péter, Füzes Gergely, Lelkes A. Gergely, Lelkes Borbála, Miksa Bálint, Nagy Edit 

Kurátor:
Lelkes Márk szobrászművész, a zalaszentgróti művésztelep vezetője, a Villa Negra elnöke

A Villa Negra Szimpózium dióhéjban

Az első zalaszentgróti művésztelep megrendezésére 2001 nyarán került sor azzal a céllal, hogy a kortárs szobrász-, illetve festőművészeknek legyen egy hely, egy alkalom, ahol három hétig együtt gondolkodhatnak és szabadon alkothatnak. Az első évben készült alkotásokat a nagyközönség egy zalaszentgróti kiállításon ismerkedhetett meg. Azóta eltelt 22 év, a zalai szimpózium nyaranta megnyitja kapuit, és közben az egyik legjelentősebb hazai alkotótáborrá nőtte ki magát. A szerveződés 2004-ben egyesületté alakult, alapítása óta 18 köztéri szobrot adományozott Zalaszentgrót városának, 22 kiállítást nyitott meg (Zalaszentgróton, Keszthelyen, Budapesten és Pécsett).

A szimpóziumon 2023-ig összesen 61, közel azonos korú, egyazon generációhoz tartozó képzőművész vett részt, és természetesen a külföldi vendégalkotók sem maradtak el: Daniel Crews (festő, Amerikai Egyesült Államok), Enrica Rebeck (szobrász, Olaszország), Patrice Belin (szobrász, Franciaország), valamint Ricardo Contreras (szobrász, Mexikó) is megfordult a Villa Negrában. Több művészeti album kiadása, egyetemi művésztelep, Szoborséta és nyíltnap szervezése után a XXII. Zalaszentgróti Villa Negra Szimpózium 2023 júliusának első két hetében, 17 résztvevővel valósult meg.

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

Hegyke bírálat Dóka Éva Pincészet

Idén már hat borászatban készül Hegyke!

Megtörtént a hivatalos borbírálat, a tavaly bemutatott zalai közösségi bormárka 2022-es évjáratát már hat zalai pince patackozhatja. A Hegyke ezzel elindul országhódító útjára: a résztvevők célja a magyar borszeretők szívének elnyerése, a Zalai Borvidék népszerűsítése.

Ajándék bor - a Dóka Éva Pincészet ajánlója

Ajándék bor kisokos

Jó érzés adni, jó kapni, ha pedig együtt isszuk meg, az a legjobb! Bizony, a bor szinte minden alkalomra frappáns ajándék: vallhatunk vele szerelmet, gratulálhatunk, vagy kifejezhetjük megbecsülésünket. Na, de kinek, mikor, mit illik? Vannak olyan szokások, amiket még 2023-ban sem ér felrúgni?

Boros filmajánló zalai kísérettel

Boros filmajánló zalai kísérettel

Rendhagyó filmajánló következik a Dóka Éva Pincészet csapatától. Persze hétköznapi tippek, unalomig ismert kasszasikerek most sem várhatók, ám a történetekhez illeszkedő zalai borajánló, sőt egy titok leleplezése viszont annál inkább!

Különböző poharak, különböző borokhoz

Poharak bűvöletében, avagy így idd borainkat

Hacsak nem somelier az ember, nem könnyű kitalálni, melyik tételt melyik típusú pohárban érdemes felszolgálni. Mivel tőlünk is rendszeresen megkérdezik a választás szempontjait, most eláruljuk, az általunk készített zalai borokhoz mit ajánlunk.