Zalai Borvidék Borsersenye 2024

Íme, a Zalai Borvidék Borversenyének idei bajnokai

A zalai borok hivatalos mustráján termelői, illetve öt kereskedelmi kategóriában hirdettek győztest. A több mint 100 tételből 26 kapott aranyérmet, nagyarany díjban a Kányaváry Borbirtok 2022-es Krónikája részesült. A borversenyt szervező Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Tarsoly Róbert kiemelte: a nevezések felülmúlták, az eredmények pedig megerősítették várakozásainkat: Zalára érdemes odafigyelnie a borkedvelő közönségnek!

A több év kihagyás után április 19-én újra megrendezett Zalai Borvidék Borversenyén 85 forgalmi és 31 termelői bort három bizottságban értékelt a 15 fős szakmai zsűri; a bírálat és pontozás a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet előírásainak megfelelően, 100 pontos elektronikus rendszerben zajlott. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadóra a borászok, a bírálóbizottság elnöke és képviselői, illetve a sajtó jelenlétében került sor Zalakaroson, a Karos Korzóban.

A Zalai Borvidék tételei a szakértők szerint

Sztanev Bertalan, az 1. sz. bizottság elnöke elmondta: „a borbírálat során kirajzolódott, hogy a helyesen alkalmazott borászati technológia meg tudja jelentetni a Zalai borvidék értékeit. A szép savak, a változatos fajtaszerkezet lehetőséget ad arra, hogy ez a borvidék is meglepje a borfogyasztókat.” A szakértő kiemelte: „különösen is üde színfolt volt a nemrég állami elismerést kapott, hazai (sőt, zalai!) nemesítésű szőlőfajta bora, a Messiás. A vörösbort szeretők számára nyújthat egy üde színfoltot ez a fajta, amely itt jó termőhelyet talált magának.”

„Meglepetésnek sem nevezném, inkább az egyre nyilvánvalóbb tény megerősítésének, miszerint a Zalai Borvidék értő kezekben van és a klimatikus átalakulások kevés nyertese közé tartozik. Technológiailag magas szinten elkészített, zamatos, jó savú, helyenként kifejezetten ötletgazdag és komoly potenciállal rendelkező borokat kóstolhattunk. A Bakonyi Károlyhoz köthető szőlőfajták nagyszámú felbukkanásának pedig kifejezetten örülök, a Cserszegi fűszeres, Nektár, Rozália, Pátria akár hosszú távon is Zala zászlóshajója lehet” – értékelte a mezőnyt Fejérvári Gergely borszakíró.

Az idei verseny mérlege

A nevezett 116 tételből nagyarany érem elismerésben 94,0 ponttal a zalaszabari Kányaváry Borbirtok Krónika 2022 érlelt fehérbora részesült, az egyenletesen jó színvonalú mezőnyben ezen kívül 26 arany, 73 ezüst, 15 bronz és egy oklevél minősítés született.

A forgalmi kategóriák győzteseit az egyes bizottságok legjobbjainak összevetésével a csúcszsűri választotta ki. Ezek alapján a „legek” a következők:

 • friss fehérbor: László Pince, Zalaegerszeg, Csicsergő 2023
 • érlelt fehérbor: Dóka Éva Pincészet, Zalaszentgrót, Hárslevelű 2021
 • rozé: Kányaváry Borbirtok, Zalaszabar, Pirkadat 2023
 • vörösbor: Cezar Winery, Nagyrada, Merlot Reserve 2021
 • gyöngyöző-habzó: Bezerics Borház, Keszthely, Szexi Irsai 2023

Nagy örömünkre pincészetünk is jól teljesített, a kategóriagyőzelmen túl számos érmet söpörhettünk be. És bár kategóriagyőztes Hárslevelűnket palackozva még nem tudjátok kóstolni, az előző évjáratot, a 2020-as Hárslevelűt ezen a linken eléritek.

 • 🥈Adnám – Olaszrizling 2023 ezüst
 • 🥉Az olasz 2022 bronz
 • 🥈Chardonnay 2022 ezüst
 • 🥈Egy kis piros kell bele 2023 ezüst
 • 🥈Előjáték 2023 ezüst
 • 🥇Furmint 2021 arany
 • 🥇Hárslevelű 2021 arany, kategóriagyőztes: érlelt fehérbor
 • 🥈Hegyke 2023 ezüst
 • 🥈Kabar 2020 ezüst
 • 🥈Muscatello 2023 ezüst
 • 🥈Nektár 2023 ezüst
 • 🥇Pinot noir 2021 arany
 • 🥈Rajnai riesling 2022 ezüst

A Zalai Borvidék Borversenyének “következő fordulója”

A Zalai Borvidék Borversenyén arany és nagyarany minősítést szerzett forgalmi borok a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett Országos Borversenyre „jutnak tovább”, azaz nevezhetnek támogatással. Az ország különböző régióiból érkezett bírálók általános véleménye alapján bizakodva tekinthetünk az országos megméretés elé: az eleve jó színvonalú mezőnyből is kiemelkedő legjobbak növelhetik a zalai borok ismertségét és elismertségét. A célunk pedig éppen ez, mert hisszük és tudjuk: a zalai bor fényes jövő előtt áll!

Ez úton is gratulálunk a Zalai Borvidék Borversenye mezőnyének! A rengeteg érem, a magas pontszámok, sőt, önmagában a 116 nevezés is mutatja: Zalára érdemes odafigyelnie a borkedvelő közönségnek.

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

DókaÉva Pincészet Villa Negra kiállítás

Villa Negra kortárs művészeti kiállítás a borászatban

Végre valóra vált egy régi álmunk: a Szeszgyár két helyisége kiállítótérként született újjá! Az ünnepélyes megnyitóhoz a XXII. Zalaszentgróti Villa Negra Szimpózium műremekei nyújtottak apropót – a művésztelep alkotói ugyanis nálunk mutatták be legújabb munkáikat.

Hegyke bírálat Dóka Éva Pincészet

Idén már hat borászatban készül Hegyke!

Megtörtént a hivatalos borbírálat, a tavaly bemutatott zalai közösségi bormárka 2022-es évjáratát már hat zalai pince patackozhatja. A Hegyke ezzel elindul országhódító útjára: a résztvevők célja a magyar borszeretők szívének elnyerése, a Zalai Borvidék népszerűsítése.

Ajándék bor - a Dóka Éva Pincészet ajánlója

Ajándék bor kisokos

Jó érzés adni, jó kapni, ha pedig együtt isszuk meg, az a legjobb! Bizony, a bor szinte minden alkalomra frappáns ajándék: vallhatunk vele szerelmet, gratulálhatunk, vagy kifejezhetjük megbecsülésünket. Na, de kinek, mikor, mit illik? Vannak olyan szokások, amiket még 2023-ban sem ér felrúgni?

Boros filmajánló zalai kísérettel

Boros filmajánló zalai kísérettel

Rendhagyó filmajánló következik a Dóka Éva Pincészet csapatától. Persze hétköznapi tippek, unalomig ismert kasszasikerek most sem várhatók, ám a történetekhez illeszkedő zalai borajánló, sőt egy titok leleplezése viszont annál inkább!

Különböző poharak, különböző borokhoz

Poharak bűvöletében, avagy így idd borainkat

Hacsak nem somelier az ember, nem könnyű kitalálni, melyik tételt melyik típusú pohárban érdemes felszolgálni. Mivel tőlünk is rendszeresen megkérdezik a választás szempontjait, most eláruljuk, az általunk készített zalai borokhoz mit ajánlunk.