Hegyke bírálat Dóka Éva Pincészet

Idén már hat borászatban készül Hegyke!

Megtörtént a hivatalos borbírálat, a tavaly bemutatott zalai közösségi bormárka 2022-es évjáratát már hat zalai pince palackozhatja. A Hegyke ezzel elindul országhódító útjára. A résztvevők célja ugyanis nem kevesebb, mint a magyar borszeretők szívének elnyerése, a titokzatos Zalai Borvidék népszerűsítése.

Fotó: Tánczos István

A hévízi NaturMed Hotel Carbonában megrendezett eseményen a 20 mintát annak alapján rangsorolták, hogy melyek felelnek meg leginkább az elképzelésnek, a küldetésnek, amit az összefogásban résztvevők megálmodtak. A szakmai zsűri döntésének megfelelően a mezőnyből a Cezar Pincészet, a Dóka Éva Pincészet, a Kányaváry Borbirtok, a Keszler Birtok, a Mándli Borház és a Tóth Pince lett jogosult a különleges tétel forgalomba hozatalára.

Zala a palackban

A Hegyke márkát lelkes zalai borászok összefogása hívta életre, kifejezve elhivatottságukat a termőtáj, és az itt folyó szőlészeti, borászati munka iránt; valamint hitüket abban, hogy ezeket az értékeket érdemes a nagyvilággal is megismertetni. A Hegyke ízig-vérig zalai, illatában, ízében ötvözi a helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságait. Egy friss, üde, lendületes, mégis komplex fehér cuvée bor, amely felteszi a Zalai Borvidéket a hazai borszeretők térképére. Nem prémium tétel – mert nem is akar az lenni. A Hegyke egy jól iható, szerethető, széles közönségnek szóló bor, amely remek választás könnyű ételek mellé, baráti beszélgetésekhez, hétköznapokhoz, nyári ünnepekhez.

Fotó: Tánczos István

A házasításnak, összetételét tekintve, bizonyos szabályoknak meg kell felelnie. A legfontosabb, hogy tisztelegjen a zalai szőlőnemesítési hagyományok, elsősorban Dr. Bakonyi Károly munkássága előtt. Tartalmaznia kell tehát az e körbe tartozó fajták (Cserszegi fűszeres, Korona, Nektár, Pátria, Rozália) valamelyikét. Emellett adott egy kellő mozgástér is, ami egyrészt teret ad az egyéni kreativitásnak, másrészt biztosítja, hogy minél több zalai borászat csatlakozhasson az összefogáshoz. A kezdeményezés ugyanis nyitott – cél, hogy évről évre egyre több pincében készüljön Hegyke.  

Miről szól a Hegyke?

Az első, 2021-es évjáratot két borászat, a Dóka Éva Pincészet és a Keszler Birtok palackozta. A tétel, illetve a márka iránti érdeklődést jól mutatja, hogy mindkét pincében elfogyott a teljes készlet. Tarsoly Róbert, a zalaszentgróti Dóka Éva Pincészet borásza elmondta: „Zala egy csodálatos, felfedezésre váró borvidék, fantasztikus természeti adottságokkal, rengeteg meglepetéssel! Közösségi bormárkánkat azért álmodtuk meg és indítottuk útjára, hogy a Hegyke országszerte megismertesse, megszerettesse a zalai bort. Nagy öröm ezért, hogy idén már hatra nőtt a palackozó borászatok száma.”

Fotó: Tánczos István

Fejérvári Gergely borszakíró, a bírálóbizottság tagja kifejtette: „a Zalai Borvidék „hegykéi”, vagyis a szőlődombok, végtelenül kedélyesek, emberi léptékűek, beláthatók. Ehhez híven a Hegyke sem akar hatalmas lenni. Ez persze nem jelenti, hogy a kezdeményezés ne lenne ambiciózus, mert az, de reális célkitűzései vannak, és azokat meg is tudja ugrani.” Hozzátette: „Különösen szimpatikussá teszi a Hegykét, hogy senkivel nem akar versenyezni, hanem egy képet mutat a Zalai Borvidék arcáról. A közösségi bor üzenete mindenkinek szól: gyere le Zalába, kóstold meg, milyen különlegességeket találsz nálunk!”

A hivatalos bírálaton nyertes borászatok rövidesen piacra vezetik saját tételeiket. A 2022-es zalai zászlósborral a pincék saját értékesítési csatornáin, illetve kiemelt viszonteladóinál találkozhat a közönség.

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

DókaÉva Pincészet Villa Negra kiállítás

Villa Negra kortárs művészeti kiállítás a borászatban

Végre valóra vált egy régi álmunk: a Szeszgyár két helyisége kiállítótérként született újjá! Az ünnepélyes megnyitóhoz a XXII. Zalaszentgróti Villa Negra Szimpózium műremekei nyújtottak apropót – a művésztelep alkotói ugyanis nálunk mutatták be legújabb munkáikat.

Ajándék bor - a Dóka Éva Pincészet ajánlója

Ajándék bor kisokos

Jó érzés adni, jó kapni, ha pedig együtt isszuk meg, az a legjobb! Bizony, a bor szinte minden alkalomra frappáns ajándék: vallhatunk vele szerelmet, gratulálhatunk, vagy kifejezhetjük megbecsülésünket. Na, de kinek, mikor, mit illik? Vannak olyan szokások, amiket még 2023-ban sem ér felrúgni?

Boros filmajánló zalai kísérettel

Boros filmajánló zalai kísérettel

Rendhagyó filmajánló következik a Dóka Éva Pincészet csapatától. Persze hétköznapi tippek, unalomig ismert kasszasikerek most sem várhatók, ám a történetekhez illeszkedő zalai borajánló, sőt egy titok leleplezése viszont annál inkább!

Különböző poharak, különböző borokhoz

Poharak bűvöletében, avagy így idd borainkat

Hacsak nem somelier az ember, nem könnyű kitalálni, melyik tételt melyik típusú pohárban érdemes felszolgálni. Mivel tőlünk is rendszeresen megkérdezik a választás szempontjait, most eláruljuk, az általunk készített zalai borokhoz mit ajánlunk.