Különböző poharak, különböző borokhoz

Poharak bűvöletében, avagy így idd borainkat

Hacsak nem somelier az ember, nem könnyű kitalálni, melyik tételt melyik típusú pohárban érdemes felszolgálni. Mivel tőlünk is rendszeresen megkérdezik a választás szempontjait, most eláruljuk, az általunk készített zalai borokhoz mit ajánlunk. Persze, fontos dolog az etikett, de azért már most lelőjük a poént: a Dóka Éva Pincészet fehérei, rozéi és vörösei nem sértődnek meg, ha nem költötök vagyonokat új poharak, egész készletek beszerzésére. A lényeg az, hogy minden korty örömet okozzon fogyasztáskor!

Poharak minden borhoz, minden alkalomra

Méret, forma és szín szerint legalább egy tucat borospoharat felsorolhatnánk, és, hogy tovább nehezítsük a helyzetet, arról is hosszan regélhetnénk, az egyes országokban, borvidékeken, évtizedekben miként alakult a módi. Manapság pedig − első pillantásra − teljesnek látszik a káosz: vannak ugyan örökérvényű irányok, ám az egymást követő gasztrodivat-hullámok jócskán bonyolítják a témát. Ember legyen a talpán, aki mindig naprakész tehát a borospohár tudományban! Mi nem is kíséreljük meg újra felfedezni a kereket, inkább egy sorvezetőt adunk nektek, amire bármikor támaszkodhattok, ha a Zalai Borvidék egy-egy kiváló tételét kóstoljátok.

Alapvetések dióhéjban

Ne nevessetek, az első, és szerény véleményünk szerint is legfontosabb szempont, hogy az üvegpohárnak mindig tisztának kell lennie. Nem porosnak, nem pettyesnek, nem ujjlenyomatosnak − ha csillogó, friss poharakba töltitek a bort, az már fél siker. A szűkebb szájú, méretben kisebb poharak a könnyed, gyümölcsös, üde fehérborok és rozék számára ideálisak. Ezek teljes élvezetéhez ugyanis az illatjegyek koncentrációja is elengedhetetlen − minél szűkebb a pohár, orrunk annál inkább részesül a „teljes képben”. Az édes desszertborok fogyasztása kisméretű, kerek fenekű pohárból ideális, hiszen belőlük rendszerint kisebb mennyiséget szolgálunk fel. A teljesen szűk szájú flőte poharak feladata, hogy a pezsgők és gyöngyözőborok szén-dioxid tartalmát a lehető legtöbb italon járassák át. A távozó buborékok így felszabadítják a nedű illat- és ízjegyeit. A testes, komoly vörösöknek a lapos fenekű, széles szájú, gömbformára hajazó pohár dukál. Hogy miért? Egyszerű: fontos, hogy az ital minél nagyobb felületen érintkezhessen oxigénnel, ezáltal ízei, illatai ki tudjanak teljesedni.

Szó se róla, a nagy kategóriákat cizellálhatnánk még, illetve az egy csoportba tartozó poharak millió formatervezésű modelljei között is kimerítőt kalandozhatnánk. Mi ezt most nem tesszük, hanem eláruljuk, mi melyik tételünket mibe töltenénk. Ha pedig bizonytalanok maradtok a cikk elolvasása után, a Wine Folly infografikája prímán összefoglalja nektek a lényeget − használjátok bátran, ha terítésnél egy kis segítségre van szükségetek!

Íme egy kis itiner!

Cabernet franc − megadjuk a módját

Akár csak úgy iszogatjátok, akár egy ünnepi gourmet vacsora kísérőjeként húzzátok ki a dugót a palackból, a 2018-as Cabernet franc megérdemli a figyelmet. Mármint, vizuálisan is. Nincs annál szebb látvány, mint amikor a bársonyos vörös folyadék elterül a telt, magasfalú, nagyméretű üvegpohár alján. Hogy díszes-klasszikus metszett kristály vagy modern-minimalista üveg, azt már rátok bízzuk (abba beleszólhat az alkalom, maga a teríték, meg természetesen az ízlésetek is), de nem fogtok csalódni, ha ezt a telt ízű, fekete gyümölcsöket idéző zamatú bort hagyjátok pár percet levegőzni fogyasztás előtt. Figyelem: hűteni nem kell, és ha évtizedes tapasztalatunkra bízzátok magatokat, akkor az utolsó kortyokat másnapra eltenni sem érdemes. Na, nem azért, mert baja lesz, hanem mert egyszer élünk, és egyébként is, megérdemeljük.

Furmint és Kabar − poharak komoly fehéreknek

Amikor szeretnétek kitenni magatokért, a Dóka Éva Pincészet Kabar és Furmint mellé nagyobb méretű, magas, szűk szájú poharat készítetek elő. Így megcsodálhatjátok a zalai hegyeken termett szőlő mesés színét, és kóstoláskor a kidolgozott, eredeti, összetett illatot is teljes valójában kiélvezhetitek. Mivel a fehérborokat jól behűtve fogyasztjuk, arra ügyeljetek, hogy a poharat a száránál fogjátok, nehogy ujjaitokkal felmelegítsétek az italt!

Illetve, ha már szóba hoztuk, megosztjuk veletek a helyes borospohár-fogás etikettjét. Azt ugye tisztáztuk, hogy nem szokás melengetni a bort, markolászni a kelyhet. Azonban a szárán se fogjátok marokra! Helyette három vagy négy ujjal tartsátok, kisujjatokat angolosan elemelhetitek, de a pohár talpán is nyugtathatjátok. Ez nem csak illendőség, hanem praktikus megoldás is: stabil tartást ad, így a finom bort jó eséllyel nem löttyintitek ki, amikor felveszitek vagy leteszitek a poharat. 

Nektár − könnyed élvezetek

A gyümölcsös, virágos, friss borokat, mint például a játékos, tréfás, habkönnyű Nektár, ebédhez, vacsorához, beszélgetéshez, akár érvágygerjesztőnek is ajánljuk. Töltsétek közepes méretű, szűkebb szájú pohárba, majd kortyoljatok egy jót a palackozott életörömből. Rátölteni nem szoktunk, utántölteni viszont annál inkább!

Egy pohár Nektár nektek, egy nekünk

Ha pedig úgy hozza az élet, valljuk, hogy minőségi tételeket is lehet olykor vizespohárból inni. (Már halljuk, ahogy erre a fél ország felháborodik, majd szívéhez kap, ám mi tényleg fittyet hányunk a fehérkesztyűs kényeskedésre). Láttunk már erre példát, sőt, rendelkezünk némi személyes jártassággal e téren. Ne aggódjatok, nem kezd el füstölni az üveg, nem savanyodik meg a bor, hiszen igaziból nincs szó blaszfémiáról! Fröccshöz, egy laza estéhez éppen megteszi a sima pohár. A szükség néha igenis törvényt bont.

Rosetto − poharak és buborékok

Nem csak a pezsgő, de a remek gyöngyözőbor is a flőte (vagy flute) poharakba kerül a nagykönyv szerint. Igen, ezek azok az üvegcsodák, melyekbe még az orrunk sem fér bele: kecses, oszlopszerű, rövid vagy hosszú talpon álló, összességében magas poharakról beszélünk, amikre ránézni is gyönyörűség. Bár a konstrukció célja a buborékok optimális pályára állítása, nincs szükség arra, hogy színültig töltsük a kelyhet. Öntsük harmadáig a poharat! Akkor is, ha nem sajnáljuk (jó társaságban miért is tennénk?): a szén-dioxid tartalomnak köszönhetően ezek a tételek gyorsabban és nagyobb hatékonysággal szállnak az ember fejébe. Jó házigazdaként ügyeljünk vendégeinkre, nehogy az első pohár után becsiccsentsenek. Ki kóstolja meg akkor a többi izgalmas bort, ami még tarsolyunkban lapul?

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

DókaÉva Pincészet Villa Negra kiállítás

Villa Negra kortárs művészeti kiállítás a borászatban

Végre valóra vált egy régi álmunk: a Szeszgyár két helyisége kiállítótérként született újjá! Az ünnepélyes megnyitóhoz a XXII. Zalaszentgróti Villa Negra Szimpózium műremekei nyújtottak apropót – a művésztelep alkotói ugyanis nálunk mutatták be legújabb munkáikat.

Hegyke bírálat Dóka Éva Pincészet

Idén már hat borászatban készül Hegyke!

Megtörtént a hivatalos borbírálat, a tavaly bemutatott zalai közösségi bormárka 2022-es évjáratát már hat zalai pince patackozhatja. A Hegyke ezzel elindul országhódító útjára: a résztvevők célja a magyar borszeretők szívének elnyerése, a Zalai Borvidék népszerűsítése.

Ajándék bor - a Dóka Éva Pincészet ajánlója

Ajándék bor kisokos

Jó érzés adni, jó kapni, ha pedig együtt isszuk meg, az a legjobb! Bizony, a bor szinte minden alkalomra frappáns ajándék: vallhatunk vele szerelmet, gratulálhatunk, vagy kifejezhetjük megbecsülésünket. Na, de kinek, mikor, mit illik? Vannak olyan szokások, amiket még 2023-ban sem ér felrúgni?

Boros filmajánló zalai kísérettel

Boros filmajánló zalai kísérettel

Rendhagyó filmajánló következik a Dóka Éva Pincészet csapatától. Persze hétköznapi tippek, unalomig ismert kasszasikerek most sem várhatók, ám a történetekhez illeszkedő zalai borajánló, sőt egy titok leleplezése viszont annál inkább!