Fröccskönyv

Fröccskönyv – könyvajánló borász szemmel

Meggyőződésem, hogy hiánypótló mű született Bérczessy Gergely és Fejérvári Gergely írók tollából: a Fröccskönyv. A fröccs, mint tudjuk bor (nota bene: jó bor!) és szódavíz keveréke. És itt már el is szabadulhat a fantázia, sőt olykor az indulatok is: lehet-e előbb a szódát, utána a bort a pohárba? Nem! De igen! Nem, és így tovább hosszú-hosszú fröccsökön (lépéseken) át. Na de hogyan is kerültem a könyv közelébe, sőt két oldalon keresztül a lapjaira (lásd: Fröccsötök c. fejezet)? Mindjárt kiderül!

Talán meglepő, de egy fröccsözés által csöppentem a közepébe. Történt ugyanis, hogy a Zalai Borvidék közösségi bormárkája, a Hegyke kapcsán szerettem volna felvenni a kapcsolatot Fejérvári Gergővel, akinek a Kis magyar borsznobkalauz című munkája rekeszizmokat megmozgató hatással volt rám. Majd egy vele készült podcastból kiderült: neki is van Zalában szőlője! Hossza nyomozás után végül is a Maros Kertvendéglőben találkoztunk. A megbeszélésen már Bérczessy Gergő is jelen volt, és gyorsan fröccs-barátságba kerültünk. Így történhetett, hogy amikor a Fröccsötök fejezet készült, az alkotók rám is gondoltak.

És hogy miért is hiánypótló mű ez a könyv? A borról, a bor kultúrtörténetéről már számtalan írásos alkotás született. A fröccséről méltatlanul kevés, vagy éppen egy sem. Pedig gondoljunk csak bele, idézzük föl a nyári harmatos kisfröccs vagy hosszúlépés esztétikáját, a hozzá kapcsolódó érzéseinket. Ugye, hogy gyönyörű? És a szerzők lelkes kutatómunkája során kiderül, életünk számos területén szereplő, netán főszereplő egy-egy gyöngyöző pohár, legyen az művészet, vallás vagy akár közélet. Olvashatod egyhuzamban regényként, vagy néha elővéve, szemezgetve, hogy mást ne mondjak, egy jó fröccs mellett.

Ez alkalommal is köszönöm, hogy részese lehettem e szakirodalmi tétel születésének. Ahogyan azt is, hogy a kötet díszbemutatóján egy jót fröccsözhettünk az írókkal, a vendégekkel, na meg zalai borokkal! Álljon itt Bérczessy Gergely beszámolója a premierről. Fröccsöt elő, egészségetekre!

Novemberi fröccsök a Krúdy-házban

Pezsdülő hangulatú programban lehetett része mindazoknak, akik 2023. november 29-én este ellátogattak az óbudai Krúdy-házba, azaz a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gerbeaud-termébe. A mintegy hatvan gyülekezőt nem érte persze váratlanul, hogy bár könyvbemutatóra érkeztek, a fogadótérben borospoharak, szódásüvegek és palackok glédája várta őket. Bérczessy Gergely és Fejérvári Gergely Fröccskönyvének pódiumbeszélgetését ugyanis már a meghívón is kedélyes poharazással – és persze fröccsözéssel – konferálták fel.

Lévai Balázs rendező-producer, az est moderátora a tőle megszokott felkészültséggel és oldottsággal társalgott a kötetről, amelynek legfontosabb erényeként sokszínűségét, izgalmas rétegzettségét nevezte. Megelevenedtek a leghíresebb fröccsös filmjelenetek, buborékos dalszövegek. Kiderült, mióta foglalkozik az irodalom a vízzel dúsított borral, van-e a fröccsnek filozófiája és teológiája, a számtalan fröccsfajtán túl mi szerint csoportosíthatjuk a spriccereket, hol a helye a szódásszifonnak a magyar kultúrában és hétköznapokban. Az eszmecsere végén a közönség elé szólították Tarsoly Róbertet, a Dóka Éva Pincészet borászát, aki mesélt az alkotókhoz és a fröccshöz fűződő viszonyáról, a zalai közösségi bormárkáról, a Hegykéről. Végül az érkezéskor kiosztott tombolaszámok kihúzásával két jelenlévőt is megörvendeztetett. Egyikük a róla elnevezett, „Robi a hegyről” fantázianevű házasítást nyerte, másikuk pedig a frissen kiadott Fröccskönyv egy példányát vihette haza.

A beszélgetés lezárultával a két szerző átköltözött a pultba, ahol felváltva készítették a fröccsöket és dedikálták a megvásárolt könyveket. A könyvek szeretete, a jókedvű társalgás és közös italozás igen össze tudja hozni az embereket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a rendezvény hivatalos lezárása után másfél órával még közel két tucat ember állta körül a söntést. Mindenki boldogan mesélte első emlékeit a fröccsről, kedvenc anekdotáit, történeteit a buborékos hungarikumról!

Utolsók között távozott Tarsoly Róbert és párja, Dóka Éva is. Ők csak annyiban okoztak csalódást az összegyűlteknek, hogy a kóstolóra hozott palackokon túl eladásra nem hoztak magukkal borokat. De csüggedni semmi ok: aki nem tud ellátogatni a zalaszentgróti Padláspincébe, az más rendezvényeken is találkozhat velük és boraikkal.

Aki pedig nem volt ott a Krúdy-házban, ne búsuljon: a kötetet ugyan hiába keresi a nagy könyvesboltokban, a www.froccskonyv.hu honlapon bármikor megvásárolhatja!

Addig is ne felejtsék: egy kisfröccs meg egy nagyfröccs az egy vice!

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

A zalai közösségi bor, a Hegyke

Bemutatkozik a Hegyke harmadik évjárata

A hivatalos borbírálat eredményeként idén négy borászat palackozhatja a Zalai borvidék zászlósborát. A Hegyke népszerűsége jól láttatja: a hazai borkedvelők értékelik a minőséget, és nyitottak az újdonságokra. A 2023-as évjárat tételei hamarosan mind piacra kerülnek – a miénk már kapható!

Dóka Éva Kabar

2. legjobb érlelt fehérbor: Dóka Éva Kabar 2019

Örömmel és büszkeséggel jelentjük, Kabarunk fantasztikus második helyezést ért el Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen! Az eredmény mától publikus: a részletekről beszámoló, „100 Legjobb Magyar Bor” című kiadványt keressétek az újságosoknál – na meg, persze, olvassatok tovább!

Dóka Éva Pincészet Mezőhír interjú

A Zalai Borvidék a klímaváltozás és az évjárat tükrében

Andor barátunk remek interjút készített Robival a Mezőhír magazinba. Szó kerül többek között klímaváltozásról, a Hegykéről, az innováció – például a bag-in-box – fontosságáról. Meg arról, milyen volt a tavalyi év szőlőtermesztés szempontjából.

Dóka Éva Pincészet Itt a piros, hol a piros

Itt a piros, hol a piros?

Egyik eddigi vörösborunkra sem hasonlító, elképesztően gyümölcsös új tételünk keletkezése megér egy misét. Főszerepben a Kékfrankos, na meg két elhivatott kolléga!

Készül a bor a Dóka Éva Pincészetben

Ősz, pince, helyzetjelentés

Mik az elképzeléseink jövőre? Vannak terveink, hogyne, azonban most jön még csak idei célok megvalósításának java! Az újborok szinte készek, a többiek még erjednek, mi kóstolunk és morfondírozunk − ez egy rettenetesen izgalmas időszak, úgyhogy érdemes (és szeretünk) róla mesélni.

Hegyke, a zalai zászlósbor

Íme a Hegyke, a zalai zászlósbor!

Ismerjétek meg a Hegykét! Már nagyon rég óta szerettük volna bemutatni nektek, és végre itt az idő! A zalai borászok összefogásának eredményeképpen létrejött tétel igazi különlegesség, reméljük, ti is annyira magatokénak fogjátok érezni, mint mi.