Boros filmajánló zalai kísérettel

Boros filmajánló zalai kísérettel

Úgy tűnik, beindult az ősz: az aranyban, pirosban díszelgő erdők, dombok és szőlősorok mellett megjelentek a hideg esték is. Sőt, október végén az órát előrébb állítjuk, így a sötétség szintén bekúszik a napjainkba. Nos, ezen mi, itt a Zalai Borvidék csodás lankái között nem kesergünk, hanem kiváló tervet kovácsolva kicselezzük a mélabút. Persze, borkedvelőkhöz méltóan, és nyilván egy-egy jó kis zalai csavarral. Kezdődhet a filmajánló?

A titok nem is titok, hiszen a szobában töltött szabadidő feldobásának legjobb módja közismert. Hát persze, hogy a jó társaság, egy film, és a hozzá passzoló bor trióról beszélünk! Mivel pedig nagy igazság van a népi bölcsességben, mi szerint, ha már lúd, legyen kövér − hisz Márton napjához is közelítünk lassacskán −, ezért szerintünk a boros filmek jelentik az októberi esték netovábbját. Robival és csapatunkkal összedugtuk hát a fejünket, és hoztunk nektek öt ideális jelentkezőt. Mármint filmet. Meg a vonatkozó Dóka Éva Pincészet tételeket is, hogyne.

De, még mielőtt belecsapnánk, eláruljuk, mi filmekben sem az alapjáratot kedveljük. Ahogy borainkban is a ritka fajtákból készült, különleges zamatokat kutatjuk szenvedélyesen, úgy a házimozi esteken is képesek vagyunk mindenféle furcsaságot, kevéssé ismert történetet képernyőre tűzni. Aki tehát a nagy boros klasszikusokra vágyik, indítsa el a Kenau Reeves-féle, kedvesen romantikus Pár lépés a mennyországot, vagy a Russel Crowe és Marion Cottilard főszereplésével játszódó Bor, mámor, Provence-t. Mindkettő megérdemelten lopta be magát a nézők szívébe − mi most azonban más irányba tereljük a programot!

Borban az igazság (Bottle shock), 2008

Alan Rickman a Borban az igazság című filmben (fotó: imdb.com)

Ezeknek az ókori görögöknek már megint igazuk volt: a borban ott lapul az igazság! 1976-ban járunk, amikor a „Párizsi ítélet” borversenyen történt eset megrázta a borvilágot: az a hallatlan dolog történt ugyanis, hogy egy ismeretlen amerikai családi borászat Chardonnay-ja legyőzte a francia legendákat. Skandallum! Vagy mégsem? Döntsétek el ti! Alan Rickman sármos mosolyával, valamint Danny DeVito összetéveszthetetlen humorával számolva már tudhatjuk, hogy a megtörtént eseményeket feldolgozó sztorival remek esténk lesz!

A filmnézéshez kikészített poharakba pedig természetesen a Dóka Éva Pincészet Sárdoné kerül!

Zombikert (The Vineyard), 1989

Egy filmajánló sem teljes cseppnyi borzongás nélkül, és tény, hogy a Halloween-t megelőző estéken mi is előszeretettel kutatunk a rémfilmek széles választékában. Mivel azonban jobban szeretünk aludni, mint a sötétben izgulni, rendszerint egy-egy oldschool, legjobb esetben is B-kategóriás, „annyira béna, hogy vígjátéknak már remek” rágógumi filmnél lyukadunk ki. Ilyen például a nyolcvanas évek végén forgatott, a The Vineyard címet viselő játékfilm, amiben egy borász mit sem sejtő áldozatai vérét is hozzáadja az örök fiatalságot ígérő nedűhöz. Persze sem a sztori, sem a trükkök, sem az operatőri munka nem hozza ránk úgy igazán a frászt, de James Hong őrülten parodikus alakítása abszolút megér egy kis figyelmet.

Borpárosítás? Mi más lenne, mint a rubintvörös, testes-mámoros Cabernet Barrique 2017!

Blood Into Wine (2010)

Maynard James Keenan, a világhírű Tool metálzenekar cseppet sem szerény frontembere egyszer csak fogja magát, és borkészítésbe kezd. Persze úgy, hogy addig csak palackok nyakának kitekerésében tud komoly eredményeket felmutatni. A rocksztár mondjuk olasz borkészítők családjának késői leszármazottja, ám az igencsak kevés − ami viszonylag gyorsan ki is derül a dokumentumfilm kockáin. Sikerül hősünknek felküzdenie magát Arizona neves borászai közé? Nem áruljuk el! Itt egy kis egóharc, ott egy kis kreativitás, végig pedig a lazán összefűzött, magát nem túl komolyan vevő film. Rockereknek kötelező!

A palacknyitásra felkészül Robi palackba öntött elképzelése az igazi zalai fehér cuvée borról. Hát persze, hogy a Robi a hegyről!

Bor, mámor, barbecue (Uncorked), 2020

Részlet a Bor, mámor, barbecue című filmből (fotó: Netflix)

Klasszikus romantikus filmdráma, amiben a családi biznisz generációról generációra való átadása (vagy át nem adása) körül forog a történet. Elijah vágya, hogy somelier lehessen, amit mi tökre meg tudunk érteni, ám apja a jól menő, felfuttatott grillbár vezetését várja el fiától. Bár sem Évát, sem Robit nem borásznak, borászat tulajdonosnak szánták anno, nekünk ilyen komoly harcokat nem kellett családon belül vívnunk, amikor megszólított minket a Zalai Borvidék. Szőlős hagyományok már mindkét családban voltak, így „csak” újraterveznünk, sokat tanulnunk és rengeteget dolgoznunk kellett, hogy itt lehessünk. Ezzel együtt igen együtt tudunk érezni a főszereplővel, és minden alkalommal szorítunk a happy endért!

Ha ránk hallgattok, egy-egy pohár könnyed Nektárral, vagy a lágy buborékokkal csábító Muscatello gyöngyözőborral koccintotok a filmhez. Utóbbit épp abban az évben készítettük, amikor a Bor, mámor, barbecue-t forgatták!

Kerülőutak (Sideways), 2004

Szeretjük a road-movie filmeket, főleg, ha borról szólnak, és tényleges hatással voltak a borízlés alakítására. Nos, ilyen a Kerülőutak, ami két középkorú − valljuk be, elég pancser − jóbarát egyhetes kaliforniai bortúrájáról, meg a mindent felforgató szerelemről szól. És a hatás? A mai napig állítják borászok és filmkritikusok, hogy e film hatására tízezrek fedezték fel maguknak a Pinot noir-t. Tény, hogy a 2004-05-ös karácsonyi szezonban ebből a fajtaborból 20%-kal többet adtak el Amerikában, illetve Nagy-Britanniában, mit a megelőző években. Miközben hangosan nevetünk, vagy elmélázunk az emberi lélek rezdülésein, sok minden kiderül a szőlőfajtákról és a borkészítés folyamatáról is. A mozi öt Oscar jelölésből egyet szoborra tudott váltani (legjobb adaptált forgatókönyv), elsősorban Paul Giamatti esendően szerethető alakításának köszönhetően.

Bor a filmhez: igyatok meg hozzá legalább egy, de inkább két palackot a Cabernet Franc 2018-ból. Jó filmezést kívánunk, egészségetekre!

Filmajánló utóirat, Márton, bor, újdonság!

A bevezetőben elejtett Márton napi utalás nem véletlenül került a szövegbe, ezért itt, most eláruljuk azt a szupertitkos információt, hogy a Dóka Éva Pincészetnél már készülünk az újborral! Nem is akármilyennel, úgyhogy megéri majd résen lenni, és az első palackokat a webshopon keresztül, vagy zalaszentgróti borászatunkban személyesen megkaparintani. Mi már alig várjuk, hogy kóstolhassuk!

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

DókaÉva Pincészet Villa Negra kiállítás

Villa Negra kortárs művészeti kiállítás a borászatban

Végre valóra vált egy régi álmunk: a Szeszgyár két helyisége kiállítótérként született újjá! Az ünnepélyes megnyitóhoz a XXII. Zalaszentgróti Villa Negra Szimpózium műremekei nyújtottak apropót – a művésztelep alkotói ugyanis nálunk mutatták be legújabb munkáikat.

Hegyke bírálat Dóka Éva Pincészet

Idén már hat borászatban készül Hegyke!

Megtörtént a hivatalos borbírálat, a tavaly bemutatott zalai közösségi bormárka 2022-es évjáratát már hat zalai pince patackozhatja. A Hegyke ezzel elindul országhódító útjára: a résztvevők célja a magyar borszeretők szívének elnyerése, a Zalai Borvidék népszerűsítése.

Ajándék bor - a Dóka Éva Pincészet ajánlója

Ajándék bor kisokos

Jó érzés adni, jó kapni, ha pedig együtt isszuk meg, az a legjobb! Bizony, a bor szinte minden alkalomra frappáns ajándék: vallhatunk vele szerelmet, gratulálhatunk, vagy kifejezhetjük megbecsülésünket. Na, de kinek, mikor, mit illik? Vannak olyan szokások, amiket még 2023-ban sem ér felrúgni?

Különböző poharak, különböző borokhoz

Poharak bűvöletében, avagy így idd borainkat

Hacsak nem somelier az ember, nem könnyű kitalálni, melyik tételt melyik típusú pohárban érdemes felszolgálni. Mivel tőlünk is rendszeresen megkérdezik a választás szempontjait, most eláruljuk, az általunk készített zalai borokhoz mit ajánlunk.