A zalai közösségi bor, a Hegyke

Bemutatkozik a Hegyke harmadik évjárata

A hivatalos borbírálat eredményeként idén négy borászat palackozhatja a Zalai borvidék zászlósborát. A Hegyke népszerűsége igazolja a közösségi kezdeményezés erejét, a fokozott fogyasztói érdeklődés pedig jól láttatja: a hazai borkedvelők értékelik a minőséget, és nyitottak az újdonságokra. A 2023-as évjárat tételei hamarosan mind piacra kerülnek – borászatunk verzióját pedig már most kedvetekre kóstolhatjátok!  

A Zalai borvidéknek ezer arca van, mind más, mégis mind hamisítatlanul zalai. A Hegyke ezt a gazdagságot nem korlátozza, hanem ellenkezőleg, a borászokat saját ars poetikájuk megalkotására bíztatja. Az összetételre vonatkozó szigorú szabályozás szavatolja a tételek „zalaiságát”, ám kellő mozgásteret ad, hogy az adott pince hagyományaihoz igazodva minél több zalai borász készíthesse el saját változatát. Ezt a szemléletet képviseltük, képviseljük a legújabb, immáron harmadik évjárat készítésekor is.

Hegyke történelem dióhéjban

A Hegyke igazi közösségi bormárka: helyi borászok hívták életre azzal a céllal, hogy arcot, karaktert adjanak az országos szinten kevésbé ismert borvidéknek. Zala ugyanis érdemes a figyelemre, egyre több pincében egyre magasabb minőségű, díjnyertes, felfedezésre váró tétel készül. A helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságaira építő zászlósbor is ezt a fejlődést hivatott hangsúlyozni.

A Hegyke első, 2021-es évjáratát a Dóka Éva Pincészet és a Keszler Birtok készítette el. Az újdonság iránt a fogyasztók, a helyi forgalmazók és vendéglátósok egyaránt érdeklődtek, az összesen kb. 1 500 palackos készlet alig öt hónap alatt elfogyott. A 2022-es évjárat már hat borászat együttműködését jelezte. A Cezar Pincészet, Dóka Éva Pincészet, Kányaváry Borbirtok, Keszler Birtok, Mándli Pincészet, Tóth Pince összesen kb. 5 000 palackja országosan megtalálható volt, az új, idei évjárat megjelenése előtt a teljes készletet elkapkodták. A növekvő kereslet kielégítése érdekében idén 8 000-es palackszámmal terveznek a borászok.

A 2023-as évjárat hivatalos bírálatának eredménye

A hévízi NaturMed Hotel Carbonában megrendezett bírálaton a termelők mellett a régió legnevesebb ágazati szakértői vettek részt, mint például Légli Ottó, a Légli Szőlőbirtok és Borászat tulajdonosa, Kovács Barnabás, a MATE Szőlészeti Borászati Intézet adjunktusa, illetve Vaszily Zsolt, a Da Bibere Borlovagrend kancellára.

Az origó rendszerű bírálat eredményeképpen a 2023-as Hegykét palackozhatja

  • a Dóka Éva Pincészet,
  • a Keszler Birtok,
  • a Mándli Borház, illetve
  • a Tóth Pince.

Kovács Barnabás a bírálat után elmondta: „2022-ben, a Hegyke borok piacra lépésének évében, az évjárat nem kedvezett a savdomináns friss tételek készítésének, mivel egy hosszú aszályos időszak előzte meg a szüretet. Nem úgy 2023, amely az ország valamennyi borvidékén csapadékos, gombás kórokozóknak kedvező évjárat volt. A Hegykéket alkotó borok azonban mindkét évben képesek voltak Zala karakterét megmutatni. A kóstolt tételek frissek, üdék voltak, és hol jobban, hol kevésbé, de a Cserszegtomajon nemesített fajták is megmutatták, mivel tudják segíteni a zalai bortelmelőket a zászlósbor brand építésben” – összegezte a MATE Szőlészeti Borászati Intézetének adjunktusa.

 „A Hegyke népszerűsége a jól eltalált borstílusnak is köszönhető, ami igazodik az igényekhez, trendekhez, mégis ízig-vérig lokálpatrióta, vagyis zalai” – fogalmazott Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza. Kiemelte: „A tételhez felhasználható fajták és a megcélzott borászati jellemzők a termőtáj adottságaival együtt biztosítják az évről évre elvárt magas minőséget. Legyen bár száraz forró, vagy éppen ellenkezőleg, hűvös, csapadékos a nyarunk, a Hegyke akkor is Hegyke lesz! Erre garancia a szigorú bírálati, kiválasztási rendszer, és nem utolsó sorban a zalai borászok tudása, elkötelezettsége a márka iránt.”

A Hegyke-sztori folytatódik

A zalai közösségi bormárka kifejezett célja, hogy közönségkedvenc legyen, és nem feltétlenül az ítészeknek, borbírálóknak való megfelelés a lényeg. Néha azért megmértetjük, mert mi is kíváncsiak vagyunk arra, hogy a fogyasztók pozitív visszajelzései mellett ez a stílus, és a minőség, amit elvárunk, milyen megítélést kap a szakavatott zsűriktől. Nos, örömmel jelenthetjük, hogy nem csalódtunk, és még nagyobb öröm, hogy az évről-évre történő folytonosság is biztosított: a Dél-Zalai Hegyközség borversenyéről a Dóka Éva Pincészet Hegykéje, a Zalai Borvidéki Borversenyről pedig a Keszler Birtok hozott el aranyérem díjazást! Aki követi a történéseket, tudja, hogy az összefogás lényegéből adódóan a többiek is hasonló élményt fognak nyújtani, tehát rajta: keressétek, kóstoljátok a Hegykét!

Nálunk már kapható!

Sokan kérdeztétek, mikor lesz kapható a 2023-as Hegyke? Nos, örömmel kürtöljük világgá: nálunk már elérhető a zalai borvidék zászlósborának legújabb évjárata! Borászatunk változata, az összetételt tekintve igazán különleges: Olaszrizling, Chardonnay, Pinot blanc és Pátria, vagyis benne van Zala szíve-lelke! Az új tételt a Szeszgyárban, illetve a webshopunkon már eléritek, és hamarosan viszonteladóinknál is megtaláljátok! Egészségetekre!

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

Fröccskönyv

Fröccskönyv – könyvajánló borász szemmel

Meggyőződésem, hogy hiánypótló mű született Bérczessy Gergely és Fejérvári Gergely írók tollából: a Fröccskönyv. Na de hogyan is kerültem a könyv közelébe, sőt két oldalon keresztül a lapjaira? Mindjárt kiderül!

Dóka Éva Kabar

2. legjobb érlelt fehérbor: Dóka Éva Kabar 2019

Örömmel és büszkeséggel jelentjük, Kabarunk fantasztikus második helyezést ért el Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen! Az eredmény mától publikus: a részletekről beszámoló, „100 Legjobb Magyar Bor” című kiadványt keressétek az újságosoknál – na meg, persze, olvassatok tovább!

Dóka Éva Pincészet Mezőhír interjú

A Zalai Borvidék a klímaváltozás és az évjárat tükrében

Andor barátunk remek interjút készített Robival a Mezőhír magazinba. Szó kerül többek között klímaváltozásról, a Hegykéről, az innováció – például a bag-in-box – fontosságáról. Meg arról, milyen volt a tavalyi év szőlőtermesztés szempontjából.

Dóka Éva Pincészet Itt a piros, hol a piros

Itt a piros, hol a piros?

Egyik eddigi vörösborunkra sem hasonlító, elképesztően gyümölcsös új tételünk keletkezése megér egy misét. Főszerepben a Kékfrankos, na meg két elhivatott kolléga!

Készül a bor a Dóka Éva Pincészetben

Ősz, pince, helyzetjelentés

Mik az elképzeléseink jövőre? Vannak terveink, hogyne, azonban most jön még csak idei célok megvalósításának java! Az újborok szinte készek, a többiek még erjednek, mi kóstolunk és morfondírozunk − ez egy rettenetesen izgalmas időszak, úgyhogy érdemes (és szeretünk) róla mesélni.

Hegyke, a zalai zászlósbor

Íme a Hegyke, a zalai zászlósbor!

Ismerjétek meg a Hegykét! Már nagyon rég óta szerettük volna bemutatni nektek, és végre itt az idő! A zalai borászok összefogásának eredményeképpen létrejött tétel igazi különlegesség, reméljük, ti is annyira magatokénak fogjátok érezni, mint mi.