Ajándék bor - a Dóka Éva Pincészet ajánlója

Ajándék bor kisokos

Jó érzés adni, jó kapni, ha pedig együtt isszuk meg, az a legjobb! Bizony, a bor szinte minden alkalomra frappáns ajándék: vallhatunk vele szerelmet, gratulálhatunk, vagy egyszerűen kifejezhetjük törődésünket, megbecsülésünket. Na, de kinek, mikor, mit illik? Vannak olyan szokások, amiket még 2023-ban sem ér felrúgni? Összeszedtük, mi hogyan fogunk hozzá az ajándék bor kiválasztásához. Előre bocsájtjuk, nem kötelező velünk egyetérteni, viszont van „némi” tapasztalatunk a témában, így talán segíthetünk. Cikkünkben 3+1 top tippet találtok, amivel bátran elindulhattok a beszerzőkörútra.

Az persze nem titok, hogy alább a zalai borok kapnak főszerepet, de azért teszünk kivételeket is, hiszen mi magunk is szeretünk elmerülni más hazai vagy külföldi borvidékek zamataiban.

Robi a hegyről – remek ajándék bor választás tavasszal (is)

A lécet tegyük kapásból magasra: az ajándék bor csak akkor telitalálat, ha megfelel az ajándékozott ízlésének, és a következő találkozás alkalmával megjegyzi, az volt ám az igazi, amit mi vittünk. Ezt a sikert elérhetjük úgy, hogy kedvenc tételét, esetleg kedvenc szőlőfajtájából-fajtáiból készült bort választunk, vagy ha olyan újdonságot tudunk mutatni, amibe a célszemély az első kortynál beleszeret. Mindez lehetséges! Nézzük meg közelebbről, nőnek, férfinak, közeli barátnak vagy távolabbi ismerősnek, netán idegennek milyen szempontokat jó szem előtt tartani.

A minőség mindent visz!

Bár az olyan közhelyek, mint ennyi és annyi forint alatt kínos ajándék bort venni, igazi zöldségek, a minőség fontosságát nem lehet elvitatni. Szerencsére, mivel hazánk hat borrégiójában egyre több, nemzetközi viszonylatban is fantasztikus tételeket készítő pincészet működik, a választékban nincs hiány. Ahogy változatos árszínvonalban sem! Nem kell csillagászati összegeket áldozni minőségi palackokra, jobbnál jobb fehéret, rozét vagy vöröset kifejezetten elérhető áron is beszerezhetünk. Aki pedig nem jártas a borokban, fellélegezhet: nem ciki tanácsot kérni! A borász, a borbolti eladó örömmel segít választani, nem néz csúnyán, ha nem a legdrágább termék mellett döntünk.

A Dóka Éva Pincészet véleménye: tökéletesen egyetértünk! A minőségi, finom, szerethető bor már nem kizárólag pénztárca kérdése, nézzétek meg például a zalai bennszülött fajtából készített friss, gyümölcsös, vadvirágos borunkat. A Nektár lényegében a cseppfolyósított júliusi napsütés, ára pedig alig lépi át a 2 000 forintot.

Nekik ajándékoznánk Nektárt: hölgy ismerőseinknek húsvétra, gyerekeink osztályfőnökeinek tanév végén, nyári sütögetés házigazdáinak, de szerintünk a Bakonyi Karcsi bácsi által nemesített fajtából készült tételnek minden zalai kötődésű borszerető örülne.

Férfiaknak vörös, nőknek fehér – vagy pont fordítva?

A borkóstolókon, vagy amikor ajándékba vásárolnak tőlünk bort, találkozunk mindkét véleménnyel. Ebből is látszik: a szabály az, hogy nincsen szabály. Mint ahogyan az ember hangulata, a borokhoz való viszonya is változhat, és változik is, nemcsak az évek folyamatos múlásával, hanem akár rövidebb időszakokon belül is. Gondoljunk csak bele, nyári melegben egy friss fehér, míg télen a cserépkályha biztonságában egy testes vörös, ami igazán jól esik.

Zala kötődésűek, de borszeretők is értékelni fogják, ha az ajándék bor zalai

A Dóka Éva Pincészet véleménye: legyetek kreatívak, ne csak a szín alapján válasszatok; inkább tudjatok meg minél többet a szóba jöhető borokról (csak úgy mellékesen, honlapunkon nagyon jó leírásokat és ajánlásokat találtok), azok illat- és ízvilágáról, testességéről, a savak finomságáról, harmóniájáról, és még sorolhatnánk, mennyi információt rejt egy-egy palack. Miután ezzel megvagytok, gondoljatok a „célszemélyre”, az ő személyiségére, és egyből be fog ugrani, hogy a választékban melyik bor is lesz az, aminek biztosan örülni fog.

Nekik ajándékoznánk: Cabernet Barrique, egy vörös a csúcsról! Komplex és aromagazdag, bogyós gyümölcsök és a kishordós érlelés jegyei remek egyensúlyban. Hasonlóan komplex egyéniségű hölgyeknek és uraknak biztos az élmény. Vagy egy izgalmas, tűpontos fehér, egy zalai Furmint a maga szikárságával, egyediségével a felfedező, mindig új élményeket kereső egyéniségeknek. És ugye ismerünk ilyen urakat, de hölgyeket is, igaz? És az alkalom? Lehet méltóságteljes vagy éppen vidám, az élet rövid, ne fukarkodjunk a nagy borokkal

Ajándék bor? Menjünk biztosra!

Abban az esetben, ha a megajándékozottnak (még) nem ismerjük ízlését, személyiségét, érdemes klasszikusan közkedvelt bort választani. Ez evidens, de azért álljunk meg egy pillanatra. Mert ha jobban meggondoljuk, lehet, hogy a „közkedvelt” mindenkinek mást jelent. Ebben az esetben, ha az ajándékozott ilyen irányú érdeklődését még nem ismerjük, jó választás lehet, ha egy általunk ismert és kedvelt borral lepjük meg. Ehhez ugyanis jó eséllyel van saját történetünk (hogyan ismerkedtünk meg vele, azóta milyen alkalmakkor fogyasztjuk, esetleg ismerjük a borászt, stb.), van róla véleményünk (mit szeretünk benne), így az ajándékozás örömével együtt a kapcsolatunk is olajozottabban (borozottabban?) indul.

Az Olasz, Pátria, Nektár, Cabernet barrique – ajándékba veletek!

A Dóka Éva Pincészet véleménye: beleestünk a saját magunk által fent felállított kelepcébe. Mi borral dolgozunk, szerelemből, így nagyon sok kedvencünk van. Igaz, mindegyikhez van is történetünk, nagyot nem hibázhatunk. De természetesen nem bújhatunk ki a bőrünkből, és mindenképpen egy nagyon zalai tétellel rukkolnánk elő – ilyen például a Pátria. Zalában született, ahogy mi is, azt pedig küldetésünknek tartjuk, hogy minél több emberrel megismertessük a Zalai Borvidék fajtáit és páratlan zamatait. Ha fején találjuk a szöget, és sikert aratunk, az az igazi boldogság!

Nekik ajándékoznánk Pátriát: új ismerősnek vagy üzleti partnernek, távoli rokonnak, külföldi vendégnek, de akár az ország más vidékeiről származó borszeretőknek is.

Nem magunknak vesszük!

Az igazi kihívást viszont az jelenti, ha előre tudjuk, hogy a borral csak nagyon távoli kapcsolatban áll az, akinek ennek ellenére ilyen módon okoznánk örömöt. Legyen az „híresen” sörös, vagy koránál fogva kevésbé tapasztalt borivó. Ilyen helyzetben inkább ajánlható egy könnyen „érthető”, gyümölcsös, friss, könnyed tétel, és nem feltétlenül a komplex, többrétegű borok azok, amikkel elérjük a célunkat. És ha valóban jól sikerült választani, elindulhatunk egy közös úton, és szép lassan végigvezehtejük őt a különböző fajtaborok és házasítások izgalmas világán!

A Dóka Éva Pincészet véleménye: egyetértünk, azzal a kitétellel, hogy szerintünk az égvilágon senki és semmi nem tiltja az öncélú borvásárlást, már, amíg a célszemély is kap egy kiváló tételt. Vagyis igen, fókusz a szülinaposon, házigazdán stb., de menet közben teljes lelkinyugalommal tegyetek kosaratokba egy-két-három palackot a magatok örömére! Mi is így csináljuk, legutóbb például egy isteni etyeki Chardonnay, meg egy igazi meglepetés, egy mátrai Syrah jött velünk haza. Szép borok voltak, elfogytak mindketten, hogyne!

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

DókaÉva Pincészet Villa Negra kiállítás

Villa Negra kortárs művészeti kiállítás a borászatban

Végre valóra vált egy régi álmunk: a Szeszgyár két helyisége kiállítótérként született újjá! Az ünnepélyes megnyitóhoz a XXII. Zalaszentgróti Villa Negra Szimpózium műremekei nyújtottak apropót – a művésztelep alkotói ugyanis nálunk mutatták be legújabb munkáikat.

Hegyke bírálat Dóka Éva Pincészet

Idén már hat borászatban készül Hegyke!

Megtörtént a hivatalos borbírálat, a tavaly bemutatott zalai közösségi bormárka 2022-es évjáratát már hat zalai pince patackozhatja. A Hegyke ezzel elindul országhódító útjára: a résztvevők célja a magyar borszeretők szívének elnyerése, a Zalai Borvidék népszerűsítése.

Boros filmajánló zalai kísérettel

Boros filmajánló zalai kísérettel

Rendhagyó filmajánló következik a Dóka Éva Pincészet csapatától. Persze hétköznapi tippek, unalomig ismert kasszasikerek most sem várhatók, ám a történetekhez illeszkedő zalai borajánló, sőt egy titok leleplezése viszont annál inkább!

Különböző poharak, különböző borokhoz

Poharak bűvöletében, avagy így idd borainkat

Hacsak nem somelier az ember, nem könnyű kitalálni, melyik tételt melyik típusú pohárban érdemes felszolgálni. Mivel tőlünk is rendszeresen megkérdezik a választás szempontjait, most eláruljuk, az általunk készített zalai borokhoz mit ajánlunk.