Dóka Éva és Tarsoly Róbert borász

Találkozások II.

Az ominózus májusfaállítás után, amikor megkezdte hadműveletét, jócskán volt mit lerombolni bennem. Végül sikerült elhitetnie, a világon nincs még egy ilyen ember, akire nekem akkora szükségem lenne, mint Őrá.

A családom és a Robi

Június 20.-a. Születésem napja. A nyári napforduló előtt egy nappal. Nagyképűen mindig azt szoktam magamnak mondani, igen, majdnem a csúcson, de egy parányival mégiscsak előtte. És ez jó. Mert a csúcs után mindig a hanyatlás jön. Ezt soha nem fogom megérni.

Én egy nagyon jó kis családba születtem. Imádtam gyerek lenni. Apás kislány voltam. Naaaagy szakállas ember. Az Én Apukám! Amit apa mondott, az szent és sérthetetlen. Volt. Míg kicsi voltam. 

Édesapám ötleteinek feneketlen volt a kútja

És ezekből sok-sok mindent próbált is megvalósítani. Körülbelül 100 hektáron gazdálkodott, rozzantabbnál-rozzantabb gépparkkal. A szántóterületeken nagyrészt tönkölybúzát (már a 80-as években!), kukoricát, búzát, édesköményt és fokhagymát termelt. 10-11 éves koromban a nyári szünetem azzal telt, hajnalban keltünk, mentünk paradicsomot, és uborkát szedni. Mert az is volt. A déli forróság otthon talált minket, de 3 óra körül már újra a tett színhelyén találtuk magunkat estig. Aztán voltak birkáink, így pásztorlány is lehettem. És jöttek a kecskék, majd a lovak. Nemesbükön 2 nyáron át lovagoltatott a család, májustól szeptemberig ott laktunk, tesóval egy sátorban, mert a ház kicsi volt. Akkor éppen lovakat pucoltam, a szőrüket, az aljukat, kantároztam, nyergeltem, futószáron lovagoltattam, és ha azt kellett felszolgáltam a vendégeknek a kis büfénkben.

Édesapámnak ez az állandó alkotási vágya nem hagyta a családot nyugodni. Nem volt állóvíz az életem. Eleve olyan nevelésben részesültünk, hogy dolgozni kell, muszáj, kötelező, és ez nem kérdés. Ez annyira belém ivódott, most is, mindig is, kell valamit csinálnom! Azért akkor még rendkívül utáltam ezt a helyzetet. A bátyám sokkal kezesebb volt nálam. Mindig úgy irigyeltem érte. Ment és csinálta. Én meg voltam a „Mindjárt” Éva. Mindjárt…, rögtön…, várj egy kicsit…, azonnal… Csak el ne kelljen indulnom!

Na, de hogy mi közöm is van nekem a borászathoz?

Volt 3 szőlőhegyünk is, 2-3 kis pincével. Bűnbányán, Csáfordon és Aranyadon. Két csáfordi terület saját telepítés, az egyik már saját oltványokból. És, abban az időben, amikor a csáfordi öregek így biztatták apámat: Ez a Laci nem normális! Kékszőlőt! Zweigelt, Oportó – ide? A fehér szőlő hazájába? Ráadásul augusztusban telepíteni? Megüdült, szép lett, jó lett. Boraival díjakat is nyert, persze csak itt a közelben, helyben. 

Apu sokszor mondta kislány koromban: Évi! Neked jó orrod van. Van érzéked hozzá. Ilyenkor nagyon büszke voltam magamra. Persze nem biztos, hogy ez tényleg olyan nagy dolog volt. Vagy egyáltalán, mihez képest volt jó orrom?

Ahogy nőttem, az egyetlen férfi, aki addig kitöltötte az életemet, háttérbe húzódott, hagyta előttem kitágulni, megnyílni a világot. Idővel így láttam meg Robit is. Ismertük mi egymást, az öccsével az iskolában közösen koptattunk egy padot. Tudtam róla, hogy nagyon okos, Budapesten tanult, és ott is él. 

Egy korábbi találkozásunkkor segítettem a családnak valamilyen pakolásban, volt is alkalmam egy kicsit megismerni. Első vélemény: Te Jézus Mária! Ki ez az okoska? Mindenkinél mindent jobban tudott. Még annál is többet.

Az ominózus májusfaállítás után, amikor megkezdte hadműveletét, jócskán volt mit lerombolni bennem. Végül sikerült elhitetnie, a világon nincs még egy ilyen ember, akire nekem akkora szükségem lenne, mint Őrá.

Amikor édesapám előállt az ötlettel, hogy vegyük már meg azt a fél hektár chardonnay ültetvényt, amit most jó áron kínálnak megfásult gazdái, addigra olyan fülig szerelmes voltam Robiba, hogy bármit megvettem volna vele, csak Ő örüljön neki. Én meg majd kibírom valahogy.

Ez a terület volt életünk első közös szerzeménye és a borászatunk születése.

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

25 éves a Dóka Éva Pincészet

25 év a mérlegen – interjú Robival és Évával, 2. rész

Negyed évszázaddal az a bizonyos fél hektár Chardonnay után a Dóka Éva Pincészetnél most sem unalmas az élet. A borászat központja, az ikonikus Szeszgyár, újabb funkcióval bővült, a 2023-as Winelovers Wine Awards versenyen szerzett legújabb eredmények pedig új lendületet hoztak a szüreti munkákhoz. Jubileumi interjúnk második része következik.

Dóka Éva Pincészet interjú

25 év a mérlegen – interjú Robival és Évával, 1. rész

Fél hektár Chardonnay vásárlásával indult a történet, mára Dóka Éva Pincészet lett belőle. Jubileumi interjúnk első részében, Robival beszélgetve felelevenítjük az elmúlt évek legemlékezetesebb, legkedvesebb történeteit, anekdotázunk elképzelésekről, igen jó tételekről, legendás találkozáskoról.

Dóka Éva Pincészet fröccs nyitókép

Van helye a ChatGTP-nek egy zalai borászatnál? Teszteltük!

Egy ideje a fél világ a mesterséges intelligenciáról beszél. Milyen különleges képeket készít, milyen frappáns szövegeket fogalmaz. Na, meg arról is, persze, hogy ez az innováció a „gépek” öntudatra ébredését vetíti-e előre. Úgyhogy írattunk egy blogcikket, témája a fröccs!

Dóka Éva Pincészet és Lazlo

Borok kísérte divat, Zalából

Kabar egy sikkes, élénk színekben pompázó kabáttal. Robi a hegyről egy kék-szürke árnyalatokat rafináltan ötvöző gyapjúruhával. Szokatlan párosítás, de nekünk annál jobban tetszik! Karácsony előtt egy pillanatra belecsöppentünk a kifutók csillogó világába, és közelebbről megismertük a hozzánk hasonlóan zalai Lazlo márkát.

Dóka Éva Pincészet Nyáron könnyű borcímke

Mesélő címkék II.

Cikksorozatunk második részében Nyáron könnyű tételeink címkéiről rántjuk le a leplet. Ezek különösen kedvesek számunka, hiszen benne vagyunk mi, kedvenc történeteink, őszinte vallomásaink. Persze nem is a Dóka Éva Pincészet lenne, ha némi csavar vagy fricska elő nem kerülne úton, útfélen!

Padláspince a'la Dóka Éva

Padláspince – mi is ez?

Padlás plusz pince egyenlő Padláspince? Nem feltétlenül! Kell még hozzá egy bő százéves Szeszgyár, némi üveg födém, egy piros Casino, és Éva kreativitása. Borkóstolóink szokatlan helyszínét most közelebbről is megismerhetitek!