Képek - Kortyok - Könyvek a Padláspincében

Képek – Kortyok – Könyvek: Múzsák a Padláspincében

Partnereinknek köszönhetően különleges programmal rukkoltunk elő május utolsó hétvégéjén. Az egyre többek fejében az izgalmas kulturális eseményekkel egyet jelentő zalaszentgróti Padláspincében került sor ugyanis Végh Kata és P. Szathmáry István grafikusművészek kiállításának, valamint Bérczessy Gergely és Fejérvári Gergely Fröccskönyv című kötete bemutatójára. A rendezvényt zalai borok, pontosabban zalai fröccsök kísérték.

Mitológia és fröccstudomány

A „Leporolt mitológia” című, különleges, rejtélyes utazásra hívó grafikai kiállításhoz a művészházaspár tagjai 15-15 képet válogattak, amelyeken bibliai és antik szereplők mellett a művészeti élet kultikus nagyságai is megjelentek. Végh Kata sorsfelismerésre és önreflexióra sarkalló, néhol groteszk, néhol provokatív hangú tollrajzai láthatóan nagy hatást gyakoroltak a megnyitóra érkező vendégekre. P. Szathmáry István a lélektani mélységek helyett inkább szellemtörténeti kalandozásra invitált: képein abszurd képzettársítások, kultúrtörténeti allúziók tették próbára a befogadók műveltségét, miközben akvarelljein faunok fuvoláztak és szatírok mulatoztak, borördögök lovagoltak ászokhordókon. A Zalai Borvidéket megfricskázó képén pedig egy amerikai olajmágnás figyelte, amint a fúrás nyomán Fekete Noa leve szökött az égbe…

A látogatóknak kiosztott kvízeken eddigre már szorgosan sercegtek a tollak, hiszen a kiállított képekre és a fröccsfajták végtelen univerzumára vonatkozó kérdések megválaszolásával nemcsak a kiállító művészek egy reprodukcióját nyerhették meg a szerencsések, de egy kiváló Dóka Éva-bor, mi több: egy Kis magyar borsznobkalauz (Fejérvári Gerely – P. Szathmáry István) és egy Fröccskönyv (Bérczessy Gergely – Fejérvári Gergely) is gazdára talált a délután során.

A jó hangulatú, fröccsökkel kísért kiállítás-bejárás után a szerzők részvételével bemutatkozott a Fröccskönyv is. A helyszínválasztást sok egyéb mellett az is indokolta, hogy a kötetben fröccshöz való viszonyukról valló borászok sorát éppen Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza kezdte meg El Salvador és disznótoros című írásával. (A kötetről szóló, korábbi írásunkat ide kattintva tudjátok elolvasni.) A beszélgetésből kiderült, az archív fotókkal és P. Szathmáry István rajzaival illusztrált könyv hiánypótló módon dolgozza fel a fröccs irodalmát, képzőművészeti, könnyűzenei és filmes vonatkozásait. A kiadvány mindemellett több mint száz fröccsfajtát is lajstromba szed. Borvidékenként taglalja, hol milyen borból, milyen arányban keverve, milyen ételekhez ajánlják a spriccet. A jelenlévők kedvét és étvágyát mindenesetre bizonyosan meghozták az iváshoz és az olvasáshoz, hiszen a kóstoló térbe szinte mindenki már egy-egy könyvet lapozgatva lépett.

Különleges borkóstoló a Padláspincében

A kulturális és gasztronómiai kavalkád utolsó, nagy sikerű felvonása ugyanis egy hat tételből álló borkóstoló volt a Dóka Éva Pincészet szortimentjéből, amelynek bemutatásába Tarsoly Róbert borász mellett a Fröccskönyv két szerzője, Bérczessy Gergely és Fejérvári Gergely is bekapcsolódott. Az asztalokra a Padláspincében most is Dóka Éva házi finomságai kerültek, így a résztvevők bátran elmondhatták, nemcsak ízeiben, de a szeretetteljes vendéglátásban is maradéktalanul zalai élményben részesültek.

Végh Kata és P. Szathmáry István grafikusművészek „Leporolt mitológia” című kiállítása – időpont-egyeztetést követően – június végéig tekinthető meg Zalaszentgróton, a Dóka Éva Pincészet kiállítótermében és a Padláspincében, ahol a Fröccskönyv és Kis magyar borsznobkalauz is kapható!

Az alkotókról – Leporolt Mitológia a kiállítótérben

Végh Kata

Grafikus, illusztrátor, közgazdász. Gyerekkora óta rajzol, fest, ír. 2012 óta több önálló és közös tárlaton részt vett belföldön és külföldön is. Grafikáit több nagy múltú irodalmi lap publikálta (Élet és Irodalom, Alföld, Új Forrás). Novellái a Magyar Hang c. hetilap közölte.

P. Szathmáry István

Grafikus, illusztrátor, szerkesztő. Többek között dolgozott együtt Lackfi Jánossal (Milyenek a magyarok-sorozat), illusztrált történelmi regényeket. Társalkotóként megálmodója és grafikusa A kis magyar borsznobkalauznak, valamint a nagy sikerű Bestiarium Hungaricum című kiadványnak. Éveken keresztül rajzolt Híd Jenő néven karikatúrákat a Magyar Hang című hetilapba. Díjai: Nemzetközi V4 plakátpályázat, 3. helyezés (2021), Vízy Dorka-díj (2017), Szép Magyar Könyv Díj – Tamás László-díj (2017), Aranyvackor illusztrációs pályázat, különdíj (2009, 2011).

Az alkotókról – Fröccskönyv a Padláspincében

Bérczessy Gergely

Filmes-televíziós újságíró, az elmúlt bő két évtizedben számos sajtótermékben publikált. Az állandó médium számára a piacvezető Színes RTV – jelenleg a Central Médiacsoport műsorlap-portfóliójának főszerkesztője. A szőlővel és borral való kapcsolata a dunaföldvári Öreghegyen, családi szüreteken kezdődött. A fröccs misztériumába a dédatyai bögrecsárdában nyert beavatást (erről bővebben a könyvben); olykor megfordul szerzőtársa zalai szőlőjében is. A Gutenberg-galaxis őrzése mellett életszükséglet számára a kétkezi alkotás is a kertműveléstől a faművességen át a varrásig. Négy gyereke oldalán rendre akadnak különleges megbízatásai is… Eddigi kedvenc munkáiból: Rendezőasszisztens Füredi Zoltán Északföld című dokumentumfilmjében (2001). A Répáshután és környékén forgatott antropológiai film a bükki erdei munkások mindennapjait, életmódját, mentalitását próbálja bemutatni a közvetlen, résztvevő megfigyelés technikájának alkalmazásával. A Csukás István 80. születésnapjára megjelent Évszakom a szerelem című verseskötet (2016) szerkesztése. Ennek borítóját és grafikáit szintén a barát- alkotótárs Szathmáry István készítette. Feleségével a könyvet kiadó Kukkapukka Bt. tulajdonosa. A Fröccskönyv harmadik kiadványuk. Első kötetük, a hiánypótló Szülés, császármetszés, VBAC – Elméleti és gyakorlati tudnivalók hüvelyi szülésre és császármetszésre készülő nőknek című szakkönyv tavaly már a második, bővített kiadással jelentkezett. Több izgalmas új szöveg gondozásán, előkészítésén dolgoznak a körükben lévő alkotókkal.

Fejérvári Gergely

Végzettségét tekintve bölcsész, életfelfogására nézve a dzsentri és a középparaszt közé helyezhető. Tizenhat éve szőlészkedik, azóta nagyjából négy szüretje volt. Ha ugyanilyen időközönként meg tud írni egy-egy jó bekezdést, nem lesz elégedetlen. Jelentek meg szövegei a néhai Borbarátban, rendszertelenül a Vince magazinban és online borrovatokban, Ásó, kapa, uzsonnabor cím alatt szőlős-boros-gondolkodós tárcái futnak a Magyar Hang hetilapban. Szathmáry István grafikusművész barátjával 2021-ben jelentették meg Kis magyar borsznobkalauz című, képes pamfletjüket. Célja, hogy a borkultúrán keresztül restaurálja a magyar polgárság és szellemi elit pozícióját egy végletekig megosztott társadalomban. Ennek legaktuálisabb artefaktja: a fröccs!

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

25 éves a Dóka Éva Pincészet

25 év a mérlegen – interjú Robival és Évával, 2. rész

Negyed évszázaddal az a bizonyos fél hektár Chardonnay után a Dóka Éva Pincészetnél most sem unalmas az élet. A borászat központja, az ikonikus Szeszgyár, újabb funkcióval bővült, a 2023-as Winelovers Wine Awards versenyen szerzett legújabb eredmények pedig új lendületet hoztak a szüreti munkákhoz. Jubileumi interjúnk második része következik.

Dóka Éva Pincészet interjú

25 év a mérlegen – interjú Robival és Évával, 1. rész

Fél hektár Chardonnay vásárlásával indult a történet, mára Dóka Éva Pincészet lett belőle. Jubileumi interjúnk első részében, Robival beszélgetve felelevenítjük az elmúlt évek legemlékezetesebb, legkedvesebb történeteit, anekdotázunk elképzelésekről, igen jó tételekről, legendás találkozáskoról.

Dóka Éva Pincészet fröccs nyitókép

Van helye a ChatGTP-nek egy zalai borászatnál? Teszteltük!

Egy ideje a fél világ a mesterséges intelligenciáról beszél. Milyen különleges képeket készít, milyen frappáns szövegeket fogalmaz. Na, meg arról is, persze, hogy ez az innováció a „gépek” öntudatra ébredését vetíti-e előre. Úgyhogy írattunk egy blogcikket, témája a fröccs!

Dóka Éva Pincészet és Lazlo

Borok kísérte divat, Zalából

Kabar egy sikkes, élénk színekben pompázó kabáttal. Robi a hegyről egy kék-szürke árnyalatokat rafináltan ötvöző gyapjúruhával. Szokatlan párosítás, de nekünk annál jobban tetszik! Karácsony előtt egy pillanatra belecsöppentünk a kifutók csillogó világába, és közelebbről megismertük a hozzánk hasonlóan zalai Lazlo márkát.

Dóka Éva Pincészet Nyáron könnyű borcímke

Mesélő címkék II.

Cikksorozatunk második részében Nyáron könnyű tételeink címkéiről rántjuk le a leplet. Ezek különösen kedvesek számunka, hiszen benne vagyunk mi, kedvenc történeteink, őszinte vallomásaink. Persze nem is a Dóka Éva Pincészet lenne, ha némi csavar vagy fricska elő nem kerülne úton, útfélen!

Padláspince a'la Dóka Éva

Padláspince – mi is ez?

Padlás plusz pince egyenlő Padláspince? Nem feltétlenül! Kell még hozzá egy bő százéves Szeszgyár, némi üveg födém, egy piros Casino, és Éva kreativitása. Borkóstolóink szokatlan helyszínét most közelebbről is megismerhetitek!