Dóka Éva Pincészete Zalai megoldás borok címkéi

Mesélő címkék I.

A festményesek, a rajzosak, a fehér − nálunk a palackok ruháiból sem hiányoznak a rendhagyó megoldások. Valljuk azonban, hogy a külcsíny belbecs nélkül mit sem ér, ezért minden címke mögött egy-egy kibontásra váró történet rejlik.

Mivel egyre többen kérdezitek, miért és hogyan született a Dóka Éva Pincészet tételeinek eklektikus címke sora, háromrészes blogcikk sorozatunkban lerántjuk a leplet. Titok ugyanis nincs, helyette az impresszióké, apró személyes megéléseké, nagy rácsodálkozásoké a terep, no meg természetesen egy remek grafikusé, aki megálmodott ötleteinket formába öntötte. A grafikák Fignár Leventének, a Next Ship vezető tervezőjének munkáját dicsérik (Levi, ezúton is köszönet!). Bár minden tervben benne van a mi történetünk, ihletet mégis főként a szőlőből, a zalai tájból merítünk. Mert ezt a kettőt sem kimeríteni, sem megunni nem tudjuk.

Zalai megoldás – borok a „Hegyről”

Zalai megoldás boraink hat címkéje két üzenetet hirdet: Zala egy csodálatos vidék, mi pedig teljesen odavagyunk érte. Itt borászkodni különös adomány, lehetőség, amivel élni szeretnénk, élnünk kell. Megmutatni a világnak ezt a csodát a maga sokféleségével, egyediségével. Ehhez „csak” fel kell ismerni, hogy az adott szőlőfajta mit nyújthat nekünk itt, Zalában. Legyen akár a világfi Chardonnay, a hamisítatlan Kárpát-medencei Olaszrizling, esetleg „tősgyökeres” zalai, mint a Pátria. Minden évben kapunk egy új impulzust, felfedezünk valami eddig ismeretlen ízt, illatot, amivel mindig többek leszünk, többek lesznek boraink. Ezt a zalai érzést, a felfedezés örömét osztjuk meg a Zalai megoldásban. Palackba zárva, és arra ragasztva egyaránt.

Dóka Éva Pincészet Pinot Blanc címke
Pinot Blac címke

Pinot blanc

Kezdjük mindjárt a címke sor kakukktojásával, amely Éva kedvenc szőlőfajtájából készült kedvenc borát díszíti. Évek óta motoszkált benne, hogy egyszer készít egy olyan címkét, ahol a blanc valóban blanc, vagyis fehér. De itt tényleg minden fehér ám! A háttér és a betűk is − ha már lúd, legyen kövér. Azt a bort, aminek népszerűsítését Éva küldetésének tekinti, muszáj volt emlékezetes, figyelmet követelő ruhába öltöztetni.

A rendhagyó ötlet eleinte inkább mosolyogtató volt sokak számára, de Éva megcsinálta, ilyen lett, tök jó lett. Első ránézésre homogenitásában ugyan egyszerűnek tűnhet (többen tartják ezt a Pinot blanc-ról is), azonban gyorsan kiderül, valami egészen összeérett, kiforrt koncepcióról van szó. Reméljük, az első korty ugyanezt az élményt adja nektek is!

.

Dóka Éva Pincészet Zalai megoldás Az Olasz címke
Az Olasz címke

Az Olasz

Nem minden az, aminek látszik. Mi a baj az Olaszrizling szőlőfajtával? Az, hogy se nem olasz, se nem rizling. (A fajta áthallásos neve ellenére nálunk honos, de ehelyütt nem a származás kifejtése a téma, úgyhogy ettől most eltekintünk. Bár megéri a misét, egyszer visszatérhetünk rá.) Na, de ha már úgysem olasz, akkor már mindegy, azért mi lazán hívjuk csak „Az Olasz”-nak.

Mi jut eszünkbe erről? Tessék alaposan megnézni a címkét! Botticelli, Michelangelo és az a bizonyos ferdetorony önmagáért beszél, de a kis piros Vespa már a Zalai Borvidék lankáin száguld. Aki pedig nem értené a lófejet, nézze meg egyik kedvenc filmünket, a Keresztapát!

.

Dóka Éva Pincészet Robi a hegyről címke
Robi a helyről címke

Robi a hegyről

Ars poetica, palackban és címkében. Egy igazi, sallangmentes bor, ahogy azt Robi képzeli. A grafikán sok minden helyet kapott, ami a „hegyen” előfordul mifelénk. Tudjátok, mi az a „jukker”? És miért hívják két faluval odébb teljesen máshogy, „brügecsnek”? Kitaláljátok, melyik motívum ábrázolja ezt a címkén? Egyáltalán: mit gondoltok, Robi vajon szereti az őzeket? És a HEGY-et?

Ahogy a Robi a hegyről összesíti a Pátria, a Hárslevelű, a Furmint és az Olaszrizling savát-borsát, illatát-zamatát, úgy a címke is keretbe foglalja Zala és a zalai bor esszenciáját. Sokszereplős történet? Igen! Mégis működik? Nekünk megvan a válaszunk − szeretnénk hallani a tiéteket!

.

Dóka Éva Pincészet Zalai megoldás Sárdoné címke
Sárdoné címke

Sárdoné

A feje tetejére állt világ, nyelvtan tanáraink csak meregetik a szemüket, hogy itt milyen baleset történt. Mert igaziból természetesen Chardonnay az a Sárdoné − ezért fordult meg kínjában még az Eiffel-torony is! Napóleon messziről helyeslően integet (ő is világ életében fittyet hányt a szabályokra), a festő viszont már csodálkozva pödör egyet bajuszán, egyedül a gall kakas néz egykedvűen a piros cipőre.

Apropó. A piros magassarkú titkát itt mégsem áruljuk el. Ahhoz bizony el kell jönni hozzánk Zalaszentgrótra, meg kell mászni a Padláspincéhez vezető lépcsőfokokat, és kényelmesen elhelyezkedni. A borkóstolón, pár pohár után, megosztjuk a háttértörténetet!

.

Dóka Éva Pincészet Pátria címke
Pátria címke

Pátria

(Szinte) minden, ami a mi szűkebb pátriánk. A címkén testet ölt, amit megélünk itthon. Ahogy gyerekként úszunk a Zalában, ahogy biciklivel meghódítjuk a dombokat, ahogy piknikezünk a virágos réten. Szinyei Merse Pál Majálisát ki szúrta ki a jobb felső sarokban? Ott van még a Harangláb, Pinot noir ültetvényünk őrzője, meg a Batthyány-kastély, ami számunkra Zalaszentgrót szimbóluma, a zalai rák, és naná, hogy a szőlő is.

Két fogas kérdést azonban elrejtettünk a címkén − az mégsem járja, hogy minden egyértelmű legyen! Szeretett családi pincénk büszkén feszít a csáfordi dombtetőn, de az nem derül ki, miért Tasmánia a neve. Pedig az, becsszó. És semmi köze se Ausztráliához, se az ördögökhöz. Vagy egy kisördöghöz talán mégis? Illetve ki hallott már olyan kőhídról, ami alatt nincsen folyó? Pedig a grafikus nem hibázott! Gyertek el hozzánk, és megígérjük, elvarrjuk a történet utolsó szálait is!

.

Dóka Éva Pincészet Zalai megoldás Cocojambo címke

Cocojambo (– ya-ya yeah!)

Mert egy kis bolondozást megengedhetünk magunknak, igaz? Ha már bohókás, huncut fehér cuvée tételünk neve ilyen kitűnő hangulatban keletkezett, úgy voltunk vele, a címkét is tervezzük ebben a szellemben. Borban az igazság, előre! Kollégáink azóta találgatják, kit ábrázolhat az ezüsthátú főalak, és kit a lopót lengető táncoslány. Úgy döntöttünk, nem áruljuk el. Így születnem a mítoszok, ugyebár.

.

Folytassuk?

Ez tehát a hat Zalai megoldás borok címke-meséje. Ha maradt kérdés, azt a Padláspince asztalainál megbeszéljük személyesen (lásd a Sárdonéról szóló részt), a honlapon pedig legközelebb a Nyáron könnyű tételek ruháját vesszük górcső alá. De, ha már írunk róluk, iszunk a borokból − meg kell adni, ami jár. Mert nyáron tényleg minden könnyebb, itt, a Dóka Éva Pincészetben, a Zalai Borvidék dűlőiben is!

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

25 éves a Dóka Éva Pincészet

25 év a mérlegen – interjú Robival és Évával, 2. rész

Negyed évszázaddal az a bizonyos fél hektár Chardonnay után a Dóka Éva Pincészetnél most sem unalmas az élet. A borászat központja, az ikonikus Szeszgyár, újabb funkcióval bővült, a 2023-as Winelovers Wine Awards versenyen szerzett legújabb eredmények pedig új lendületet hoztak a szüreti munkákhoz. Jubileumi interjúnk második része következik.

Dóka Éva Pincészet interjú

25 év a mérlegen – interjú Robival és Évával, 1. rész

Fél hektár Chardonnay vásárlásával indult a történet, mára Dóka Éva Pincészet lett belőle. Jubileumi interjúnk első részében, Robival beszélgetve felelevenítjük az elmúlt évek legemlékezetesebb, legkedvesebb történeteit, anekdotázunk elképzelésekről, igen jó tételekről, legendás találkozáskoról.

Dóka Éva Pincészet fröccs nyitókép

Van helye a ChatGTP-nek egy zalai borászatnál? Teszteltük!

Egy ideje a fél világ a mesterséges intelligenciáról beszél. Milyen különleges képeket készít, milyen frappáns szövegeket fogalmaz. Na, meg arról is, persze, hogy ez az innováció a „gépek” öntudatra ébredését vetíti-e előre. Úgyhogy írattunk egy blogcikket, témája a fröccs!

Dóka Éva Pincészet és Lazlo

Borok kísérte divat, Zalából

Kabar egy sikkes, élénk színekben pompázó kabáttal. Robi a hegyről egy kék-szürke árnyalatokat rafináltan ötvöző gyapjúruhával. Szokatlan párosítás, de nekünk annál jobban tetszik! Karácsony előtt egy pillanatra belecsöppentünk a kifutók csillogó világába, és közelebbről megismertük a hozzánk hasonlóan zalai Lazlo márkát.

Dóka Éva Pincészet Nyáron könnyű borcímke

Mesélő címkék II.

Cikksorozatunk második részében Nyáron könnyű tételeink címkéiről rántjuk le a leplet. Ezek különösen kedvesek számunka, hiszen benne vagyunk mi, kedvenc történeteink, őszinte vallomásaink. Persze nem is a Dóka Éva Pincészet lenne, ha némi csavar vagy fricska elő nem kerülne úton, útfélen!

Padláspince a'la Dóka Éva

Padláspince – mi is ez?

Padlás plusz pince egyenlő Padláspince? Nem feltétlenül! Kell még hozzá egy bő százéves Szeszgyár, némi üveg födém, egy piros Casino, és Éva kreativitása. Borkóstolóink szokatlan helyszínét most közelebbről is megismerhetitek!