Dóka Éva Pincészet és Lazlo

Borok kísérte divat, Zalából

Kabar egy sikkes, élénk színekben pompázó kabáttal. Robi a hegyről egy kék-szürke árnyalatokat rafináltan ötvöző gyapjúruhával. Szokatlan párosítás, de nekünk annál jobban tetszik! Karácsony előtt egy pillanatra belecsöppentünk a kifutók csillogó világába, és közelebbről megismertük a hozzánk hasonlóan zalai Lazlo márkát. Találkozásunk mérlege egy jókedvű fotózás, valamint egy frappáns árukapcsolás a WAMP-on. Kíváncsiak vagytok?

Fotó: Lazlo

A magyar divatvilág (is) erősen Budapest-központú, azonban van remény: Zalából ered egy eredeti ötleteket megvalósító, kisszériás és kortalan, a fenntarthatóságra nagy hangsúlyt fektető ruhamárka, mellyel volt szerencsék egy előkarácsonyi projekt kapcsán közelebbről megismerkedni. A Lazlo ugyanis megkeresett minket, a WAMP dizájnvásáron lenne-e kedvünk megbolondítani standjukat pár palack illatos-zamatos zalai borral. Mert hát mégis csak jobban esik a vásárolgatás, ha közben egy jó pohár Pinot noir rozét vagy Pátriát kortyolgat az ember, nemde?

Szerintünk határozottan de, úgyhogy örömmel igent mondtunk. Tételeink így nem mindennapi közegben – szebbnél szebb ruhaköltemények mellett – szerepeltek az új kollekció fotózásán, illetve a budapesti WAMP-on kortyolhatta őket a ruhakölteményekre kíváncsi közönség. Ha pedig már így összehozott minket az élet, gyorsan el is csíptük László Edinát, a Lazlo tervezőjét egy rapid interjú erejéig. Beszélgetésünkből kiderült, mit tud Zala, ha épp nem palackba töltik, hanem vállfára akasztják!

A márkáról

A Lazlo világát a magas minőség, az egyediség, a nőiesség és az ökologikus gondolkodás jellemzi. Olyan hölgyeknek szól, akik szeretik az eredetiséget, ugyanakkor egyformán fontosnak tartják a környezeti és társadalmi tudatosságot. A kollekciók nem változnak évszakonként, nem követik a színtrendeket. László Edina célja egy olyan márka létrehozása volt, amely fiatalos, csajos és vad, tele van érzelmekkel. Egyszerű, új és hordható. A Lazlo márka 2011 óta készít kisszériás ruhakollekciókat újrahasznosított anyagokból. Ha többet szeretnétek megtudni, kattintsatok ide!

Röviden összefoglalva mi a Lazlo filozófiája, küldetése?

Fotó: Lazlo

Újrahasznosítás. Szabászati hulladékokból gyártunk egyedi, minőségi termékeket, kis mennyiségben. Ezzel védve a környezetet, mivel azáltal, hogy szabászati hulladékokból készülnek a ruhák, nincs szükség új anyagok legyártására.

Darabjaim mindig ötleten, gondolaton vagy koncepción alapulnak, és más művészi elemekkel keverednek. Mivel ezek a modellek függetlenek a trendektől, bármikor viselhetők. Minden minta más és más, ezért nincsenek egyforma darabok a kollekciókban.

Kinek szólnak a ruhadarabok?

20-tól 90-ig minden hölgy számára. Mivel jellemzően a kollekcióink más dizájnokkal jól kombinálhatók, mindenki talál a stílusához valót. Nem mellesleg pedig szeretem öltöztetni az idősebb embereket is.

Nem akarok szuperluxus lenni, mert azt szeretném, hogy a kollekcióm megfizethető legyen a hétköznapi nők számára. Meg akarom mutatni, hogy mindenki lehet stílusos, ha ki meri fejezni azt, aki valójában.

A divatipart gyakran éri kritika a környezetszennyezés miatt. Ti tesztek lépéseket a márka és a gyártási folyamatok fenntarthatóságáért?

Természetesen, mivel csak szabászati hulladékanyagokból gyártunk, ezzel nem gyártatunk le újabb anyagokat. A hulladék anyagokat pedig nagy, minőségi és luxus áruházaktól vesszük át, így ezzel évente rengeteg kiló hulladékot hasznosítunk újra.

Mi jellemzi leginkább a borainkkal kamera elé állított Lazlo darabokat?

Sok természetes anyaggal dolgoztunk. Nagyon szeretjük a télies évszakokat, amikor is a különböző anyagokat kombinálni tudjuk, mint például a vastag gyapjú és vékony selyem. Igyekeztünk olyan darabokat választani a fotózásra, mely egyszerre képviseli a Dóka Éva Pincészet borainak jellemét, megjelenését, valamint az évszak sokszínűségét.

Nagyon megörültünk, amikor megkerestetek minket azzal, hogy kampányotokban felhasználtátok borainkat is. Honnan jött az ötlet? Van esetleg zalai kötődésetek?

Fotó: Lazlo

Igen van. Zalában gyártunk, Zalában született a márka, mi magunk is itt élünk és születtünk.

Mi is borszeretők vagyunk, és szerettünk volna valami igazán különleges irányba kikacsintani. A konkrét ötlet ősszel, éppen egy zalai borospincében született meg. Szerettünk volna egy olyan együttműködést létrehozni, ahol gyökereinket is ünnepelhetjük, így jutottatok eszünkbe. Elveitek is hasonlítanak a mieinkre, szeretitek azt, amit csináltok, és ez látszik rajtatok, illetve a borászaton is!

Ti szoktatok borozni? Van kedvencetek?

Igen. Szerintünk nincsen olyan zalai háztartás, ahova, ha elmegyünk vendégségbe, ne kínálnának borral. A bor, mint kategória, végtelenül sokszínű, és a jól megválasztott tétel sok mindenhez passzol: baráti összejövetelekhez, eseményekhez – akár divatbemutatókhoz.

Van egy nagy kedvencünk: Muscatello gyöngyözőbor, mely úgy fénylik, mint a reggeli napfény a harmaton!

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

25 éves a Dóka Éva Pincészet

25 év a mérlegen – interjú Robival és Évával, 2. rész

Negyed évszázaddal az a bizonyos fél hektár Chardonnay után a Dóka Éva Pincészetnél most sem unalmas az élet. A borászat központja, az ikonikus Szeszgyár, újabb funkcióval bővült, a 2023-as Winelovers Wine Awards versenyen szerzett legújabb eredmények pedig új lendületet hoztak a szüreti munkákhoz. Jubileumi interjúnk második része következik.

Dóka Éva Pincészet interjú

25 év a mérlegen – interjú Robival és Évával, 1. rész

Fél hektár Chardonnay vásárlásával indult a történet, mára Dóka Éva Pincészet lett belőle. Jubileumi interjúnk első részében, Robival beszélgetve felelevenítjük az elmúlt évek legemlékezetesebb, legkedvesebb történeteit, anekdotázunk elképzelésekről, igen jó tételekről, legendás találkozáskoról.

Dóka Éva Pincészet fröccs nyitókép

Van helye a ChatGTP-nek egy zalai borászatnál? Teszteltük!

Egy ideje a fél világ a mesterséges intelligenciáról beszél. Milyen különleges képeket készít, milyen frappáns szövegeket fogalmaz. Na, meg arról is, persze, hogy ez az innováció a „gépek” öntudatra ébredését vetíti-e előre. Úgyhogy írattunk egy blogcikket, témája a fröccs!

Dóka Éva Pincészet Nyáron könnyű borcímke

Mesélő címkék II.

Cikksorozatunk második részében Nyáron könnyű tételeink címkéiről rántjuk le a leplet. Ezek különösen kedvesek számunka, hiszen benne vagyunk mi, kedvenc történeteink, őszinte vallomásaink. Persze nem is a Dóka Éva Pincészet lenne, ha némi csavar vagy fricska elő nem kerülne úton, útfélen!

Padláspince a'la Dóka Éva

Padláspince – mi is ez?

Padlás plusz pince egyenlő Padláspince? Nem feltétlenül! Kell még hozzá egy bő százéves Szeszgyár, némi üveg födém, egy piros Casino, és Éva kreativitása. Borkóstolóink szokatlan helyszínét most közelebbről is megismerhetitek!

Dóka Éva Pincészete Zalai megoldás borok címkéi

Mesélő címkék I.

A festményesek, a rajzosak, a fehér − nálunk a palackok ruháiból sem hiányoznak a rendhagyó megoldások. Valljuk azonban, hogy a külcsíny belbecs nélkül mit sem ér, ezért minden címke mögött egy-egy kibontásra váró történet rejlik.