A gépi szőlőszüret gyakorlati tapasztalatai

A cikk írásakor sok helyen még tart a szüret, de annyi már látszik az idei évjárattal kapcsolatban, hogy a közepes termésmennyiség mellett megfelelő minőségű alapanyag áll rendelkezésre. Az eddigi évekhez képest egy kicsit alacsonyabb a szőlők cukorfoka, szín, illat és aroma tekintetében azonban szép érettséget mutatnak. Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészete borásza nemcsak a szőlővel, hanem a szüretelőgépekkel kapcsolatos tapasztalatait is megosztotta velünk.

A Zalai borvidék meghatározó, közel 30 hektáros borászatában, a Dóka Éva Pincészetében a 2007/2008-as szezonban állt munkába először szüretelőgép. Az első gépi szüret euforikus, semmihez nem hasonlítható érzés volt. Elsősorban a területnövekedés miatt döntöttek egy vontatott szőlőkombájn beszerzése mellett, mert a nagyobb táblákat, tételeket kézi szürettel már nem lehetett volna az optimális időkeretben leszedni: vagy sokkal több emberrel, vagy sokkal több idő alatt lehetett volna ugyanazt az eredményt elérni, miközben az esetleg előforduló több napig tartó rossz idő már aránytalanul nagy minőségi és mennyiségi kockázatot jelent egy borászati üzem számára.

A borászatban korábban nem dolgoztak bérben szőlőkombájnok. Először több márka és használt gépek is szóba kerültek, a zalai pincészet aztán elsősorban a személyes ismeretség révén döntött a Pellenc márka mellett, amelynek már ismerték és használták az elektromos metszőollóit. Végül egy új, vontatott Pellenc lízingelése mellett döntöttek. A szőlőkombájnokat az 1970-es években kezdték fejleszteni (USA, Franciaország, Olaszország), a szőlőtermesztés gépesítésének jegyében. A hazánkba került KGST-gyártmányok a széles sortávú rendszerekhez igazodtak, mivel a keleti blokk nem állított elő keskeny nyomtávú, kimondottan a szőlőterületek igényeinek megfelelő ültetvénytraktorokat. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a mai korszerű gépek már nemcsak a munkaerőhiányt oldják meg, hanem a minőségi borkészítéshez is méltó műszaki hátteret biztosítanak. A piacon egyébként nagyon kevés gyártó kínálja a gépeit, mint ahogy ezt már megszokhattuk a speciális kultúrák, ültetvények gépesítésénél. A Pellencen kívül a szintén francia Grégoire, ALMA és Braud (New Holland), az olasz Bargam, valamint a német ERO a legelterjedtebb márkák Európában. Egy borászatnak nagyon fontos, hogy a szőlő minél előbb feldolgozásra kerüljön, ez alapvető feltétele a minőségi borkészítésnek. Műszaki problémák esetén nem mindegy, milyen a választott márka alkatrészellátása, szervizháttere (garanciaidőn túli), vagy adott-e a cseregép lehetősége. A gépi szüret legfontosabb előfeltétele a jó állapotú, minőségű fémoszlopos támrendszer és a megfelelő ültetvényszerkezet. A sor- és tőtávon kívül a domborzati viszonyok is mérvadók. A betonoszlopok károsíthatják a gépet, a faoszlopoknál pedig a méretbeli heterogenitás miatt nehéz beállítani a kombájnt, a karok nem ráznak elég hatékonyan. Ráadásul a korhadás miatt egy erősebb szél után megdőlt oszlopok szintén akadályozzák a munkát.

A gépi szüretből a feldolgozásra érkező szőlő minősége kifogástalan. A szőlő 70-75%-ában még bogyózógépet sem kell használni. Természetesen fajták közötti kisebb különbségek itt is adódnak. A chardonnay nagyon hálás fajta a gépi betakarítás szempontjából, az olaszrizling egy kicsit több levélnyéllel szedhető. A bejövő szőlő minőségének biztosítása érdekében szőlőfajtánként be kell állítani a gépet. A legfontosabb a rázás amplitúdója és frekvenciája. A szüretelőfej, a tisztítóventilátor és a felhordószalag könnyen állítható műszaki egység. Eltérés a kékszőlők esetében is jelentkezik, a cabernet sauvignon nagyon szépen, míg a merlot szintén több levélnyéllel szedhető. Általánosságban annyi elmondható, hogy a vastagabb bogyóhéjú fajták optimálisan, a vékony bogyóhéjú fajták kicsit nehezebben szüretelhetők géppel, itt ugyanis nagyobb a bogyók feltáródásának az esélye. A több lével szedett tételek sem okoznak gondot. A gyűjtőtartályok és a felhordócsigák természetesen saválló acélból készülnek, ahogy a szüretelőkocsik is. A pince és a feldolgozó tér közelsége miatt a must minősége semmiben nem szenved hátrányt a kézi erővel szüretelt tételekhez képest. Nem barnul meg, nem oxidálódik, a gépi szüret semmilyen negatív hatással nincs a mustülepítésre, borstílusra. A gépek a kézi szürettel azonos minőségű munkát képesek végezni. Egyetlen hátrányuk, hogy válogatott szüretre nyilvánvalóan nem képesek, de egy kézi fürtválogatás után újra élvezhetjük a gépi betakarítás áldásait. Ez főleg a dűlőszelektált tételeknél térülhet meg igazán – osztotta meg tapasztalatait a cég tulajdonosa, borásza, Tarsoly Róbert.

Az eredeti írás az agraragazat.hu weboldalon jelent meg 2020.02.17-én

ha teszett írAsunk

Íratkozzon fel! Legközelebb házhoz jön a történet!

Kapcsolódó írásaink

A zalai közösségi bor, a Hegyke

Bemutatkozik a Hegyke harmadik évjárata

A hivatalos borbírálat eredményeként idén négy borászat palackozhatja a Zalai borvidék zászlósborát. A Hegyke népszerűsége jól láttatja: a hazai borkedvelők értékelik a minőséget, és nyitottak az újdonságokra. A 2023-as évjárat tételei hamarosan mind piacra kerülnek – a miénk már kapható!

Fröccskönyv

Fröccskönyv – könyvajánló borász szemmel

Meggyőződésem, hogy hiánypótló mű született Bérczessy Gergely és Fejérvári Gergely írók tollából: a Fröccskönyv. Na de hogyan is kerültem a könyv közelébe, sőt két oldalon keresztül a lapjaira? Mindjárt kiderül!

Dóka Éva Kabar

2. legjobb érlelt fehérbor: Dóka Éva Kabar 2019

Örömmel és büszkeséggel jelentjük, Kabarunk fantasztikus második helyezést ért el Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen! Az eredmény mától publikus: a részletekről beszámoló, „100 Legjobb Magyar Bor” című kiadványt keressétek az újságosoknál – na meg, persze, olvassatok tovább!

Dóka Éva Pincészet Mezőhír interjú

A Zalai Borvidék a klímaváltozás és az évjárat tükrében

Andor barátunk remek interjút készített Robival a Mezőhír magazinba. Szó kerül többek között klímaváltozásról, a Hegykéről, az innováció – például a bag-in-box – fontosságáról. Meg arról, milyen volt a tavalyi év szőlőtermesztés szempontjából.

Dóka Éva Pincészet Itt a piros, hol a piros

Itt a piros, hol a piros?

Egyik eddigi vörösborunkra sem hasonlító, elképesztően gyümölcsös új tételünk keletkezése megér egy misét. Főszerepben a Kékfrankos, na meg két elhivatott kolléga!

Készül a bor a Dóka Éva Pincészetben

Ősz, pince, helyzetjelentés

Mik az elképzeléseink jövőre? Vannak terveink, hogyne, azonban most jön még csak idei célok megvalósításának java! Az újborok szinte készek, a többiek még erjednek, mi kóstolunk és morfondírozunk − ez egy rettenetesen izgalmas időszak, úgyhogy érdemes (és szeretünk) róla mesélni.