Termékleírás
Hogy lehet egy jó rozé még vidámabb, kacérabb, jólesőbb? Például egy kis pezsgéssel. És az jó dolog, amikor ezzel együtt minden a helyén van. A gyümölcsös, vágykeltő illat után az ízben és az aromákban ez a vágy be is teljesedik; jó érzés lenyelni a kortyot. Közben a buborékok diszkréten, kellemesen csiklandoznak. Fokozzuk még? Nem kell. Meg kell kóstolni.
Ajánlás: fentiek alapján ha egy kis jó érzésre vágysz, bonts egy Rosettót! Vagy ha egy eleve is jó hangulatot, érzést szeretnél még jobbá tenni. Vagy csak úgy.
A termék ára tartalmazza az 50 Ft-os palack visszaváltási díjat.
Évjárat és technológia
Ez nagy menet volt! Kimondva durva, hogy szeptember 11-én „tokkal-vonóval” befejeztük a szőlő betakarítását, de ha meggondoljuk, hogy a fakadás is nagyon korán volt, és számolunk, akkor látjuk, hogy az extrém meleg nyár ellenére elegendően hosszú tenyészidő állt a szőlőnövény rendelkezésére. Vagyis jó beltartalmat, értékes aromákat várhatunk ettől az évtől (is). És bár a szüret nagy hajtás volt, de mindenhová odaértünk időben, így a házi „történelemkönyvünkbe” várhatóan nagy évjáratként vonul be 2024.
Technológia
Először is végy egy jó rozét! Hogy honnét? Több kékszőlő fajtát is szüretelünk „rozé érettségben”, így még válogathatunk is, vagyis van lehetőségünk megkeresni a legjobb házasítást, ami ebben az évjáratban (is!) Pinot noir és Kékfrankos lett. Mindkettő beletette a magáét; meggyes, málnás illatok, vibráló savak, jó ivású kortyok. Majd jöhet az „atomreaktor”. Ez a Dóka Éva Pincészet szlengjében a szaturáló berendezést jelenti, amivel a finoman gyöngyöző, kellemesen csiklandó szénsav buborékokat juttatjuk a palackokba. Szaturáljuk.
Szőlő
Fajta: Pinot noir, Kékfrankos
Művelésmód: ernyő, 2,6*0,9 m
Szüret: 2022. szeptember 8. és 14.
Dűlő: Harangláb, Határ út
Bor
Alkohol: 11,99 %
Maradék cukor: 7,1 g/l
Titrálható sav: 5,7 g/l
CO2: 1,5 bar
Címke
A mezőny még régi dizájnt viselő versenyzője. Az a helyzet, hogy Éva ragaszkodik a régi, elmúlt dolgokhoz, ezért szerettük volna ezt az arculatot még egy kicsit tovább vinni magunkkal. Tóth Attila keze munkáját és ötletelését dicsérhetjük bennük, az az igazság, hozzánk nőttek. Amikor először palackoztunk gyöngyözőt a Dóka Éva Pincészetnél, mindenképp meg szerettük volna különböztetni az újdonságot a többi tételtől. Úgy döntöttünk ezért, ne csak a palackban jelenjenek meg a felfelé szálló buborékok, hanem a címkén is, mégpedig úgy, hogy a papírra nyomott buborékokban visszaköszönjön a bor színe.