Dóka Éva Pincészet
Kezdőlap
Hírek
Bemutatkozás
Boraink
PadlásPince
Kapcsolat

Hungarian


Üdvözöljük a zalai Borvidéken!


A csáfordi dűlők adottságai alapján természetes dolog itt szőlőműveléssel foglalkozni. Ezt már évszázadokkal ezelőtt őseink is felismerték, ezért a mi dolgunk „csak” folytatni ezt a munkát.

Az idők persze változnak, de egyvalami nem: családunk generációkon keresztüli ragaszkodása a szőlőhöz, elhivatottsága a borkészítéshez. Ez az örökség felhatalmaz és kötelez is bennünket arra, hogy tudásunk legjavát adva készítsük el mi is a mai idők kiváló csáfordi borait.
Pincészetünk gondozásában már kizárólag saját telepítésű ültetvények állnak. Ezek közül az elsők a 2003-2004-es években kerültek elültetésre, vagyis más kiteljesedtek, termésükben a fajta tulajdonságai mellett a termőhely, a talaj, az éghajlat (vagyis a terroir), és a művelés gondossága együtt adják azokat az értékeket, amelyeket elvárunk az elkészült borainktól is.
 

 


Fajták, területek

Olaszrizling – kihagyhatatlan a borvidéken. Sok minden mellett azért, mert mi is szeretjük. Jelenleg 3 ha-on, az Oszai-dűlő szép fennsíkján .
Szürkebarát - Egy világfajta, amelyik Csáfordon is jól érzi magát. Elvárásaink vele szemben, hogy tüzes, telt, kerek bort adjon szép savakkal. Ennek igyekszik is megfelelni 1,7 hektáron a Hideg oldalban.
Pinot blanc - Még egy pinot a Vergyálomban. A szürkebarát (pinot gris) sikerén felbuzdulva kipróbáltuk 3,1 hektáron, és nem csalódtunk.
Nektár - Bakonyi Károly fajtája (Cserszegi fűszeres x Judit), itt Zala megyében, Cserszegtomajon nemesítették. Ha jól eltaláljuk a szüretet (márpedig eltaláljuk!) a Hideg-oldalban, üde, friss, illatos, fiatalos borok készülnek a 0,8 ha terméséből.
Sárgamuskotály - Muscat Lunel, az egyik legrégebben termelt szőlő a világon és a Kárpát-medencében is. Rendkívül elegáns illatokkal, szép savszerkezettel örvendeztet meg bennünk évről – évre. Egyelőre 0,6 ha, az Oszai dűlő déli lejtőin, de ebből a fajtából tervezzük a bővítést.
Pinot noir – A Harangláb dűlő tetejéről és tőle nem messze a Hideg oldal déli lejtőjéről származik rozéink fő alapanyaga. Összesen mintegy 1,4 ha.
Merlot - Oszai dűlő déli végén.
Cabernet franc – A merlot szomszédja, de azzal összetéveszthetetlen. Apró bogyók és fürtök, de micsoda minőség! Egyelőre 0,6 ha.
2014-es telepítések.
Több éves pihentetés után újratelepítettük a Szélmente dűlőben és a Hideg oldalban lévő kiváló adottságú területeinket. A következő fajtákban láttunk fantáziát (vagy engedtünk a kísérletező hajlamunknak):
Rajnai rizling – Milyen lesz egy rajnai a Zala mellett? Kíváncsian várjuk ...
Pátria – Egy újabb gyöngyszem dr. Bakonyi Károly fajtái közül (olaszrizling x tramini). Nagy ígéretnek tarjuk.
Chardonnay – Történelmi okokból: első szőlőnk is chardonnay volt. És azért, mert gyönyörű borokat tud itt Csáfordon.
Syrah – Még egy ígéret. Hamarosan elválik, betartják-e.
A borászat


A szőlő feldolgozása, a mustok erjesztése és a borok érlelése a Zalaszentgrót, Gyár u. 22. alatti központban történik. A régi épület a Batthyány grófok részére – pálinkafőző üzemnek - készült a 1890-es évek végén. A 20. század második felében számos egyéb feladata volt, végül 2003-ban került a családunk birtokába. Az épület masszív szerkezete, nagy pincéje, tágas belsőterei lehetővé teszik a szőlő gyors feldolgozását, a hagyományos és a modern technológiák alkalmazását egyaránt.
De hogyan is készülnek a borok? Először is: minden tétel egyéniség! Borászatunkat szenvedélyből alapítottuk, a borok készítése az önkifejezés, önmegvalósítás egy módja is. Minőségi elvárásainkban nem kötünk kompromisszumot, ez a vezérelv irányítja a feldolgozás és az érlelés folyamatát. Minden fajtáról határozott elképzelésünk van, de ez nem jelenti azt, hogy ne kísérleteznénk. Így születnek évről-évre megbízható minőségű tételek és meglepetések, nagy felfedezések egyaránt. A feldolgozás és erjesztés során a készülő bor általunk elvárt jellegének és minőségének megfelelő körülményeket biztosítunk. Így a friss fehér borok hidegen, a vörösek pedig melegebb, 22-24°C-os hőmérsékleten erjednek. A vörös cefréket keverőlapátos, hűthető-fűthető acéltartályban csömöszöljük. Szeretjük a pincénkben jelen lévő élesztő törzseket, úgy hisszük, egyéniséget adnak borainknak. Azért néha kísérletezünk fajélesztőkkel is, ezt megint csak az évjárat, a bekerülő alapanyag és az elérendő célok alapján döntjük el. A jó évjáratokban egy-egy olaszrizling tétel fahordóban is erjed.

A reduktív iskolázású fehér és rozé boraink a palackba kerülésig csak rozsdamentes acéltartályokban érlelődnek, míg a vörösek jelentős időt töltenek 220 - 600 l-es fahordókban. Természetesen az arra érdemes fehérboroknak is megadjuk ezt a lehetőséget, hogy teljesebbé, komplexebbeké váljanak.
A feldolgozó- és erjesztőtér felett 2013-ban elkészült a több mint 50 fő befogadására alkalmas „PadlásPince”, ahol biztosítjuk a lehetőséget arra, hogy exkluzív környezetben adhassák át magukat a borok kóstolása által nyújtott élvezeteknek. Az egyes tételek bemutatása közben nem álljuk meg, hogy meséljünk a borvidékről, szőlőkről, borkészítésről, hagyományokról.

Térjen be hozzánk, legyen része a csodának, aminek eredményeképpen a Zalai Borvidék csáfordi lankáin a Nap által érlelt szőlőfürtökből a pincék félhomályában testet-lelket gyönyörködtető nedű válik.

Üdvözöljük a zalai Borvidéken! Térjen be hozzánk, boraink kóstolásán keresztül részese lehet a napsütötte szelíd lankák és a hűvös pincék hangulatának egyaránt!


Zalai borvidék


Pinot Blanc

Üde, friss, és mégis tartalmas borok minden évjáratban.

Bővebben

Merlot

Kerek, testes vörösbort készítünk, megőrizve a gyümölcsös illatjegyeket.

Bővebben

Pinot Noir

Könnyen szerethető, elegáns vörösbor készül a csáfordi dűlők terméséből is.

Bővebben

Olaszrizling

Mindent tud, amit a nagy világfajták. Nálunk is!

Bővebben

Boronapincék sora bizonyítja, hogy több mint 100 éves borászati hagyományokra tekintenek vissza a zalai dombok. A népi építészet e jellegzetes képviselőivel ma már csak ezen a vidéken találkozhatunk. A boronapincéket szálfákból ácsolták össze, kívül-belül agyaggal tapasztották. Ma már csak mutatóban áll közülük néhány, az elmúlás különös hangulatát árasztva. A terület 1998-as borvidékké válásával ismét remény van arra, hogy az itt található értékek, méltó kezekbe kerülve megőrződjenek.
A borvidék települései szétszórtan találhatók egy viszonylag nagy területen,melyek három körzetre oszlanak:Nagyrada és környéke,a Csáfordi dombok és a Mura-menti körzet.
A borvidék területe: 6100 Ha (ebből 4100 Ha I. osztályú)
A szőlővel betelepített terület: kb. 1600 Ha


A borvidék adottságai
Klíma: az évi csapadékmennyiség itt a legmagasabb az országban, a borvidék a hazai átlagnál hűvösebb.
Talaja: a nagyrészt dombokból álló borvidéket főként homokos-agyagos üledékek alkotják, lösztakaróval.

A borvidék története
Az első írásos emlék, amely már említi a szőlőhegyet, az a Kőszegi Grófok 1279-es osztálylevele.
A török idők alatt az itteni borászat nem fejlődött tovább, ártott a vidéknek a hódoltság.
A törökök utáni időkben a szőlőbirtokok szaporodó száma azt mutatta, hogy ez kiváló bortermő vidék.
A filoxéra vész az összes szőlőt elpusztította a térségben, és hanyatlani látszott a borkultúra. Majd a régi szőlők helyét betelepítették. szőlőfajtákkal.
1997-ben jött létre a mai borvidék, és 2009-től hívják ismét Zalai Borvidéknek.

 

Kezdőlap

Bemutatkozás

Boraink

PadlásPince

Kapcsolat


Az átváltozás irányítása a szőlőtőkétől a palackig,ez a mi szenvedélyünk!