A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát! Az ehez tartozó adatvédelmi irányelvekről itt olvashat Rendben

Dóka Éva Pincészet
Kezdőlap
Hírek
Bemutatkozás
Boraink
Padláspince
Kapcsolat

Üdvözöljük a zalai Borvidéken!


A csáfordi dűlők adottságai alapján természetes dolog itt szőlőműveléssel foglalkozni. Ezt már évszázadokkal ezelőtt őseink is felismerték, ezért a mi dolgunk csak folytatni ezt a munkát.


Az idők persze változnak, de egyvalami nem: családunk generációkon keresztüli ragaszkodása a szőlőhöz, elhivatottsága a borkészítéshez. Ez az örökség felhatalmaz és kötelez is bennünket arra, hogy tudásunk legjavát adva készítsük el mi is a mai idők kiváló csáfordi borait.

Pincészetünk gondozásában már kizárólag saját telepítésű ültetvények állnak. Ezek közül az elsők a 2003-2004-es években kerültek elültetésre, vagyis más kiteljesedtek, termésükben a fajta tulajdonságai mellett a termőhely, a talaj, az éghajlat (vagyis a terroir), és a művelés gondossága együtt adják azokat az értékeket, amelyeket elvárunk az elkészült borainktól is.


Fajták, területek


Olaszrizling  kihagyhatatlan a borvidéken. Sok minden mellett azért, mert mi is szeretjük. Jelenleg 3 ha-on, az Oszai-dűlő szép fennsíkján .

Szürkebarát - Egy világfajta, amelyik Csáfordon is jól érzi magát. Elvárásaink vele szemben, hogy tüzes, telt, kerek bort adjon szép savakkal. Ennek igyekszik is megfelelni 1,7 hektáron a Hideg oldalban.

Pinot blanc - Még egy pinot a Vergyálomban. A szürkebarát (pinot gris) sikerén felbuzdulva kipróbáltuk 3,1 hektáron, és nem csalódtunk.

Nektár - Bakonyi Károly fajtája (Cserszegi fűszeres x Judit), itt Zala megyében, Cserszegtomajon nemesítették. Ha jól eltaláljuk a szüretet (márpedig eltaláljuk!) a Hideg-oldalban, üde, friss, illatos, fiatalos borok készülnek a 0,8 ha terméséből.

Sárgamuskotály - Muscat Lunel, az egyik legrégebben termelt szőlő a világon és a Kárpát-medencében is. Rendkívül elegáns illatokkal, szép savszerkezettel örvendeztet meg bennünk évről ? évre. Egyelőre 0,6 ha, az Oszai dűlő déli lejtőin, de ebből a fajtából tervezzük a bővítést.

Pinot noir ? A Harangláb dűlő tetejéről és tőle nem messze a Hideg oldal déli lejtőjéről származik rozéink fő alapanyaga. Összesen mintegy 1,4 ha.

Merlot - Oszai dűlő déli végén.

Cabernet franc  A merlot szomszédja, de azzal összetéveszthetetlen. Apró bogyók és fürtök, de micsoda minőség! Egyelőre 0,6 ha.

2014-es telepítések.

Több éves pihentetés után újratelepítettük a Szélmente dűlőben és a Hideg oldalban lévő kiváló adottságú területeinket. A következő fajtákban láttunk fantáziát (vagy engedtünk a kísérletező hajlamunknak):

Rajnai rizling  Milyen lesz egy rajnai a Zala mellett? Kíváncsian várjuk ...

Pátria  Egy újabb gyöngyszem dr. Bakonyi Károly fajtái közül (olaszrizling x tramini). Nagy ígéretnek tarjuk.

Chardonnay  Történelmi okokból: első szőlőnk is chardonnay volt. És azért, mert gyönyörű borokat tud itt Csáfordon.

Syrah  Még egy ígéret. Hamarosan elválik, betartják-e.A borászat


A szőlő feldolgozása, a mustok erjesztése és a borok érlelése a Zalaszentgrót, Gyár u. 22. alatti központban történik. A régi épület a Batthyány grófok részére ? pálinkafőző üzemnek - készült a 1890-es évek végén. A 20. század második felében számos egyéb feladata volt, végül 2003-ban került a családunk birtokába. Az épület masszív szerkezete, nagy pincéje, tágas belsőterei lehetővé teszik a szőlő gyors feldolgozását, a hagyományos és a modern technológiák alkalmazását egyaránt.

De hogyan is készülnek a borok? Először is: minden tétel egyéniség! Borászatunkat szenvedélyből alapítottuk, a borok készítése az önkifejezés, önmegvalósítás egy módja is. Minőségi elvárásainkban nem kötünk kompromisszumot, ez a vezérelv irányítja a feldolgozás és az érlelés folyamatát. Minden fajtáról határozott elképzelésünk van, de ez nem jelenti azt, hogy ne kísérleteznénk. Így születnek évről-évre megbízható minőségű tételek és meglepetések, nagy felfedezések egyaránt. A feldolgozás és erjesztés során a készülő bor általunk elvárt jellegének és minőségének megfelelő körülményeket biztosítunk. Így a friss fehér borok hidegen, a vörösek pedig melegebb, 22-24°C-os hőmérsékleten erjednek. A vörös cefréket keverőlapátos, hűthető-fűthető acéltartályban csömöszöljük. Szeretjük a pincénkben jelen lévő élesztő törzseket, úgy hisszük, egyéniséget adnak borainknak. Azért néha kísérletezünk fajélesztőkkel is, ezt megint csak az évjárat, a bekerülő alapanyag és az elérendő célok alapján döntjük el. A jó évjáratokban egy-egy olaszrizling tétel fahordóban is erjed.


A reduktív iskolázású fehér és rozé boraink a palackba kerülésig csak rozsdamentes acéltartályokban érlelődnek, míg a vörösek jelentős időt töltenek 220 - 600 l-es fahordókban. Természetesen az arra érdemes fehérboroknak is megadjuk ezt a lehetőséget, hogy teljesebbé, komplexebbeké váljanak.

A feldolgozó- és erjesztőtér felett 2013-ban elkészült a több mint 50 fő befogadására alkalmas PadlásPince, ahol biztosítjuk a lehetőséget arra, hogy exkluzív környezetben adhassák át magukat a borok kóstolása által nyújtott élvezeteknek. Az egyes tételek bemutatása közben nem álljuk meg, hogy meséljünk a borvidékről, szőlőkről, borkészítésről, hagyományokról.


Térjen be hozzánk, legyen része a csodának, aminek eredményeképpen a Zalai Borvidék csáfordi lankáin a Nap által érlelt szőlőfürtökből a pincék félhomályában testet-lelket gyönyörködtető nedű válik.


Üdvözöljük a zalai Borvidéken! Térjen be hozzánk, boraink kóstolásán keresztül részese lehet a napsütötte szelíd lankák és a hűvös pincék hangulatának egyaránt!Zalai borvidék


Boronapincék sora bizonyítja, hogy több mint 100 éves borászati hagyományokra tekintenek vissza a zalai dombok. A népi építészet e jellegzetes képviselőivel ma már csak ezen a vidéken találkozhatunk. A boronapincéket szálfákból ácsolták össze, kívül-belül agyaggal tapasztották. Ma már csak mutatóban áll közülük néhány, az elmúlás különös hangulatát árasztva. A terület 1998-as borvidékké válásával ismét remény van arra, hogy az itt található értékek, méltó kezekbe kerülve megőrződjenek.

A borvidék települései szétszórtan találhatók egy viszonylag nagy területen,melyek három körzetre oszlanak:Nagyrada és környéke,a Csáfordi dombok és a Mura-menti körzet.

A borvidék területe: 6100 Ha (ebből 4100 Ha I. osztályú) 

A szőlővel betelepített terület: kb. 1600 Ha A borvidék adottságai

Klíma: az évi csapadékmennyiség itt a legmagasabb az országban, a borvidék a hazai átlagnál hűvösebb.

Talaja: a nagyrészt dombokból álló borvidéket főként homokos-agyagos üledékek alkotják, lösztakaróval. 


A borvidék története 

Az első írásos emlék, amely már említi a szőlőhegyet, az a Kőszegi Grófok 1279-es osztálylevele. 

A török idők alatt az itteni borászat nem fejlődött tovább, ártott a vidéknek a hódoltság.

A törökök utáni időkben a szőlőbirtokok szaporodó száma azt mutatta, hogy ez kiváló bortermő vidék.

A filoxéra vész az összes szőlőt elpusztította a térségben, és hanyatlani látszott a borkultúra. Majd a régi szőlők helyét betelepítették. szőlőfajtákkal.

1997-ben jött létre a mai borvidék, és 2009-től hívják ismét Zalai Borvidéknek.


Az átváltozás irányítása a szőlőtőkétől a palackig,ez a mi szenvedélyünk!

Webfejelsztés: Tanai - 2019